Menu

Omgangsregelingen met huisdieren tijdens een scheiding

omgangsregeling huisdieren

Omgangsregelingen met huisdieren tijdens een scheiding 

Voor huisdieren bestaan geen wettelijke omgangsregelingen. Dit betekent dat je tijdens een scheiding je kat moet ‘verdelen’, net zoals je het bankstel of de koelkast verdeeld. Dit klinkt vreemd, want bij je kat komt toch meer emotie kijken dan bij een stuk meubilair. Toch is het in de praktijk heel gangbaar om hier, soms samen met een mediator, afspraken over te maken. Tijdens het maken van deze afspraken wordt vaak het belang van de kat uit het oog verloren. Dit is jammer, want jullie beslissingen zijn van grote invloed op het dier. In dit artikel vertellen wij je hoe je het beste rekening kunt houden met de wensen van je kat als je een omgangsregeling treft. 

Je kat zal proberen te ontsnappen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Een omgangsregeling is voor de meeste katten niet ideaal, omdat zij zich hechten aan hun vertrouwde omgeving. Het wisselen van huis kan voor een hoop stress zorgen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je kat zal proberen te ontsnappen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de kat die teruggelopen is naar zijn oude huis. Dit kan jou ook overkomen. Met een kattentuigje zorg je er voor dat je kat tijdens jullie wandeling in ieder geval niet terug loopt naar je ex. 

Aandacht voor het dier

De scheiding zorgt niet alleen bij jou voor veel spanning, ook je kat voelt dit aan. Daarom is het belangrijk om tijdens de scheiding aan je kat te blijven denken en de rust te bewaren. Als jullie samen kinderen hebben, raden wij je aan om de omgangsregeling van de kinderen samen te laten vallen met die van je kat. Zo is er altijd voldoende aandacht voor het dier en hoeven de kinderen hun vriendje niet te missen. 

Een aangename verhuizing

Daarom zie je de laatste tijd steeds vaker dat de kinderen en de kat in het oude huis blijven wonen en de exen hier om de beurt bij intrekken. Zo blijft de thuissituatie voor iedereen stabiel. Willen jullie de kat toch heen en weer verhuizen? Met de juiste kattenreismand kun je je kat toch een aangename verhuizing bezorgen. De kinderen kun je dan weer beter niet in een mand doen. 

Sta je op het punt een omgangsregeling te treffen over jullie kat? Probeer dan niet alleen aan je eigen belangen te denken, maar ook aan die van je geliefde huisdier. Je kat voelt de spanning, misschien nog wel meer dan jij.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 × = veertig vijf
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.