Menu

Ondanks ruzie samen scheiding regelen

2019, “let’s put the pieces (back) together”

Op mijn werkplek vond ik laatst achter een stapel boeken een puzzel. Een puzzel van een herkenbaar beeld van een rood hart. Een beeld dat we vaak tegenkomen als er wordt gesproken over relaties. Een beeld waarmee de start van een gezamenlijke toekomst wordt geduid en dat tegelijkertijd een beeld van het afbrokkelen van dezelfde relatie laat zien.

Puzzelstukjes die je ieder voor zich zou kunnen zien als herinneringen, verwachtingen, dromen, ruzies en plannen. Stukjes die in de loop der jaren een eigen leven gaan leiden, zodat ze niet meer in elkaar passen. Stukjes die daarmee niet meer staan voor de gezamenlijke toekomst. Of wel?

Tijdens een sessie met een stel dat ik al enige tijd begeleid, besluit ik de puzzelstukjes op tafel te leggen. En middenin het gesprek over wat er tijdens de kerstvakantie mis ging, ligt daar plotseling een berg rode puzzelstukjes. En eigenlijk zonder directe aanwijzing buigen beiden zich over de berg met stukjes op zoek naar een passend stukje, terwijl de woordenwisseling voortduurt. Het lijkt prettig om tijdens zo’n gesprek elkaar niet te hoeven aankijken, maar afleiding te hebben en met iets constructiefs bezig te zijn. Het verwijt “je liet me weer alles alleen doen met kerst” ging hand in hand met de opmerking “we hebben de rand al bijna af”. Dit compliment verzachtte de eerste opmerking en langzaam werd het stiller en werkten de ouders samen aan de puzzel.

Zo maakte een simpele berg rode puzzelstukjes de weg vrij voor een zoektocht naar wat er wel gezamenlijk is. De puzzel maakt duidelijk dat het nog steeds mogelijk is om samen te werken, ondanks verwijten, ruzies en relationele scheuren en barsten. Hoe dat samener precies uit ziet en wat dat samen precies inhoudt, gaan we onderzoeken. Belangrijk voor nu is de constatering dat er een deel samen is en blijft.

Wil jij of willen jullie ook weten welke puzzelstukjes nog passen bij jullie samen zodat je van daaruit verder kan kijken naar de toekomst en afspraken kan maken, zonder te blijven hangen in verwijten en ruzies? Laat het me weten, ik puzzel graag een stuk met jullie mee!

Nicoline de Roos

www.losbinden.nl

nicoline@losbinden.nl

06-36212332

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 3




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.