Steeds vaker leven mensen samen zonder dat ze getrouwd zijn. Zo zijn ook veel ouders van kinderen niet getrouwd. Als de ouders uit elkaar gaan, komt daar veel bij kijken. Zo vliegen begrippen als erkenning, gezag en alimentatie je ineens om de oren. Maar wie heeft waar recht op? Wij leggen het voor je uit.
Erkenning
Door een kind te erkennen ontstaat er een juridische band tussen een volwassene en een kind. De biologische vader kan het kind erkennen, maar ook een andere man of vrouw (bijvoorbeeld de nieuwe partner van de moeder) kan het kind erkennen. Erkenning kan tijdens het hele leven van het kind. Als het kind jonger is dan 12 jaar, dan moet de moeder hier toestemming voor geven. Tussen 12 en 16 jaar moeten zowel moeder als kind toestemming geven en vanaf 17 jaar hoeft alleen het kind zelf toestemming te geven. Als de moeder weigert om toestemming te geven, dan kan via de rechter vervangende toestemming worden gevraagd. De rechter geeft dan toestemming in plaats van de moeder. Een advocaat is voor deze procedure verplicht. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is de man van de moeder automatisch de juridische vader van het kind. Erkenning is dan niet meer nodig. Ook is er dan direct gezamenlijk gezag.
Gezag
Als je gezag hebt over een kind, dan heb je de plicht het kind te onderhouden en op te voeden en ben je wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Alleen mensen die het kind erkend hebben, kunnen gezag krijgen. Het aanvragen van gezag kun je online doen, als je de DigiD codes hebt van jezelf en de moeder en het burgerservicenummer (BSN) van het kind. Mocht de moeder niet meewerken, dan kan via de rechter gezag worden aangevraagd. Deze aanvraag wordt niet snel afgewezen. Er zijn maar twee redenen waarom de rechter dit mag afwijzen:
- De ouders zijn op geen enkele wijze in staat om gezamenlijk beslissingen van enig belang voor het kind te nemen;
- In het belang van het kind is afwijzing noodzakelijk.
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan hebben beide ouders automatisch gezag.
Alimentatie
Wat nu als je geen gezag hebt en het kind niet hebt erkend? Hoef je dan geen alimentatie te betalen? Jawel, de rechter kan vaststellen dat je wel alimentatie moet betalen. Zolang de rechter dit niet heeft bepaald, is die plicht er niet. Als het kind wel is erkend door de vader, maar deze geen gezag heeft, dan geldt er wel een plicht om alimentatie te betalen zonder tussenkomst van een rechter.
Omgangsregeling
Hoe zit dat dan met de omgangsregeling? Heb je hier recht op als je het kind niet hebt erkend en geen gezag hebt? JA! Als biologische vader heb je recht op omgang met je kind, ook als je het kind niet hebt erkend. Als je er samen niet uitkomt, dan kun je de rechter verzoeken een uitspraak te doen over je recht op omgang. Een advocaat is verplicht in zo’n zaken. Als er al een omgangsregeling is, maar deze wordt niet nagekomen door je ex-partner, dan kun je de rechter verzoeken de regeling aan te passen of een dwangsom op te leggen als de regeling niet wordt nagekomen. Een dwangsom is een soort boete die degene die niet nakomt moet betalen aan de ander.
Lisanne Vanhommerig
REAGEER OP DEZE BLOG