Menu

Online scheiden, is dat een goed idee?

2 reacties
online scheiden

De kogel is door de kerk: jullie gaan scheiden. Waar je vroeger ieder een eigen advocaat in de arm nam, zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Veel mensen kiezen de route van een gezamenlijke advocaat of een mediator. Maar als je op ‘scheiden’ googelt komt ook de optie om ‘online’ te scheiden naar voren. Dan komt de vraag op: kan je zoiets gevoeligs als een scheiding wel online regelen?

Inmiddels doen we allerlei zaken zelf door middel van het internet, waar we vroeger een expert voor inschakelden. Denk maar aan bankieren, het invullen van je belastingaangifte, het afsluiten van een verzekering of het te koop zetten van je huis. Daar hebben tussenpersonen een minder grote rol gekregen. Dus waarom zou je ook je scheiding niet in eigen hand nemen?

Even in alle openheid vooraf: ik ben medeoprichter van uitelkaar.nl en wij hebben een online scheidingsplatform ontwikkeld. Dus je zult niet gek opkijken als mijn antwoord op die vraag is ‘ja, dat kan’. Maar niet in alle situaties of voor iedereen. Hoe zorg je dat online scheiden uiteindelijk geen duurkoop wordt? Ik zal hier een zo onafhankelijk mogelijk antwoord op proberen te geven.

Welke vormen van online scheiden zijn er?

Snel en goedkoop

Bij de meeste online aanbieders geeft je gegevens via internet op, waarna je formulieren krijgt toegestuurd. Op die formulieren vul je samen in welke afspraken je maakt. Die worden vervolgens door een advocaat ingediend bij de rechtbank. In een paar weken is je scheiding rond. Voor mensen die geen complexe financiële zaken te regelen hebben, die vrede hebben met de scheiding en die overal samen uit zijn, kan dit een prettige oplossing zijn: geen afspraken met een advocaat of mediator waar je vrij voor moet nemen, een snelle doorlooptijd en lage kosten.

Maar in veel gevallen is het toch verstandig om meer ondersteuning te krijgen. Een scheiding is voor de meeste mensen een onoverzichtelijke situatie. Betrouwbare en op maat gesneden informatie over wat goede afspraken zijn over de kinderen of over je koophuis is dan belangrijk. Je legt tijdens het regelen van je scheiding een basis voor je leven na de scheiding: kom je niet voor nare financiële verrassingen achteraf te staan, is het goed geregeld rond je kinderen?

Online begeleid

Die ondersteuning kan ook online. Wij hebben uitelkaar.nl opgezet met die bedoeling: mensen op een goede manier door hun scheiding helpen. Bij ons moet je allebei aan de slag. Dat doe je in je eigen tempo. Ten eerste doorloop je een lijst met vragen over hoe je in je scheiding staat en welke ideeën je over de toekomst hebt. Daarna krijg je op basis van wat jij en je ex hebben ingevuld informatie en suggesties voor afspraken die je verder kunt aanvullen en aanpassen. Beiden met je eigen account, dus je ziet precies wie wat doet. Op de eindversie van elke afspraak moet je allebei akkoord geven. Een casemanager is via de chat en telefoon bereikbaar voor vragen.

Het platform biedt structuur en leidt je stap voor stap langs alles wat je moet regelen. Experts helpen je met bijvoorbeeld een kinderalimentatieberekening of met het bekijken welke hypotheek je na de scheiding kunt krijgen. Zodra je het over alle afspraken eens bent, checkt een advocaat of je niets over het hoofd hebt gezien, of de afspraken eerlijk zijn en of het juridisch allemaal klopt. Die advocaat adviseert dan bijvoorbeeld nog dingen aan bepaalde afspraken toe te voegen of anders op te schrijven. En dan volgt er nog een afspraak om te checken of jullie echt tevreden zijn over de afspraken en om te ondertekenen.

De reden dat we mensen veel zelf laten doen, is zeker niet alleen om de kosten van de advocaat beperkt te houden. Een andere belangrijke reden is dat mensen zich beter houden aan afspraken die ze zelf hebben gemaakt.

Voor wie is online scheiden?

Dit betekent dus wel dat je nog on speaking terms met elkaar moet zijn. Het is niet zo dat al onze klanten gezellig samen aan de keukentafel aan hun afspraken werken – de afstand die het internet creëert, wordt juist gewaardeerd – maar het is wel zo dat ze het erover eens zijn dat ze er samen uit willen komen en zich daarvoor willen inzetten.

Is online scheiden een goed idee? Ja, als je samen nog goed kan overleggen. Ja, als je bereid bent tijd te investeren in het samen werken aan afspraken. Ja, als je binnen of naast je online scheiding goed advies krijgt op terreinen die voor jouw situatie relevant zijn.

Ik ben benieuwd of er lezers zijn – misschien sta je aan het begin van een scheiding of misschien ben je een professional die mensen in een scheiding begeleidt – die hier op willen reageren. Denk jij ook dat het mogelijk is een scheiding online te regelen?

Laura Kistemaker

REACTIES

sietske - 25 okt 2018

Wij hebben onlangs ook onze scheiding online geregeld en ik ben daar persoonlijk erg enthousiast over. Ze waren snel en praktisch, maar bovenal zeer kundig en hebben ons beide elke keer gewezen op de consequenties van alle keuzes die we gemaakt hadden. Ja, wij zijn ook inderdaad on speaking terms en konden dit samen doen... maar dat is ook echt wat ik alle andere gescheiden ouders gun. Het is voor alle kinderen een drama als ze horen dat hun ouders uit elkaar gaan, maar hoe mooi is het als ze ook zien en ervaren dat je echt wil dat het met de andere belangrijkste persoon in hun leven, goed gaat en onderkent dat diegene minimaal net zo belangrijk is als jij bent. Probeer je echt zo min mogelijk meer druk te maken over alles, ja je doet het beide heel anders en daar mag je stiekem alles van vinden, maar accepteer dat en laat de rest van je afglijden. Kinderen hebben twee ouders en mogen daar zelf hun beeld van vormen en als de basis liefde is, voelen ze dat en geeft dat hun ruimte om echt hun eigen pad te mogen lopen, zonder beïnvloed te worden door de ervaringen vanuit de rol van ex-partner van hun ouders ... En hoe mooi zou het zijn als online scheiden steeds meer gebruikelijk wordt, omdat het je dwingt om vanaf het begin dit samen te blijven regelen en goed te organiseren. Zou hierover wel willen prediken ;-) Lieve groet, Sietske Happy-single-moedervan3toppers

    Laura - 31 okt 2018

    Wat een mooie reactie, Sietske. Je slaat met je opmerkingen over hoe de scheiding zo goed mogelijk aan te pakken voor de kinderen door je ex in zijn waarde te laten, wat mij betreft de spijker op zijn kop. Erg goed verwoord. Fijn om te horen dat je goed bent geholpen tijdens je online scheiding. En dat het jullie hielp vanaf het begin de zaken samen te blijven regelen. Bij uitelkaar.nl zijn we altijd op zoek naar ervaringen waar mensen die nog aan het begin van het scheidingsproces wat aan kunnen hebben, dus mocht je je verhaal verder willen prediken, neem gerust contact op ;)

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen + = 17
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.