Menu

Online scheiden: wat is het en hoe werkt het?

online scheiden

Online scheiden: wat is het en hoe werkt het?

Tot 1 maart 2009 bestond in Nederland de flitsscheiding. Dit was een snelle manier van scheiden zonder tussenkomst van de rechter. De flitsscheiding bestaat niet meer, maar er is wel een nieuwe manier van snel scheiden: de online scheiding. 

Wat was de flitsscheiding?

De flitsscheiding was een manier van scheiden waarbij het huwelijk door een ambtenaar van de gemeente werd omgezet in een geregistreerd partnerschap. Het geregistreerde partnerschap kon vervolgens eenvoudig ontbonden worden. Als er geen minderjarige kinderen bij betrokken waren, hoefde voor deze manier van scheiden geen rechter aan te pas te komen. Door een wetswijziging is de flitsscheiding sinds 2009 niet meer mogelijk. 

online scheiden

Nieuwe vorm van snel scheiden: scheiding online aanvragen

De flitsscheiding was de snelste manier van scheiden. Het was dé manier om razendsnel uit elkaar te gaan. Dit kon alleen als je geen ruzie met elkaar had en er geen minderjarige kinderen bij betrokken waren. Bij minderjarige kinderen ben je namelijk altijd verplicht een ouderschapsplan op te stellen, die door de rechter goed gekeurd moet worden. Als je nu snel wilt scheiden, is scheiden online de manier om dit te doen. Eigenlijk regel je samen alles zelf. Je krijgt de benodigde vragen en afspraken die je moet invullen, toegestuurd.

Samen met je aanstaande ex maak je alle afspraken en legt ze vast in een portaal. Na het invullen van het portaal wordt verder alles voor jullie geregeld. Het is dus niet nodig om samen naar de rechtbank gaan. Dat doet een juridisch expert voor jullie. Wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wordt ingeschreven in de registers van de gemeente, krijgen jullie vanzelf bericht.

Voor wie online scheiden

Een online echtscheiding is geschikt voor partners die nog goed met elkaar kunnen communiceren en samen afspraken kunnen maken. Ook als er nog minderjarige kinderen in het gezin zijn of jullie samen een koophuis of onderneming hebben. Dan worden jullie ook begeleid met het zelf invullen van het ouderschapsplan. Het ouderschapsplan kan je vervolgens meesturen met de overige documenten.

Voordelen

De voornaamste voordelen van online scheiden zijn:

  • Snelste manier van scheiden: het kan al binnen enkele weken rond zijn;
  • Goedkoopste manier van scheiden: je betaalt slechts een vast bedrag;
  • Makkelijkste manier van scheiden: jullie hebben controle en zijn verantwoordelijk voor de afspraken die je samen maakt.

Nadelen

Eigenlijk zijn er geen nadelen als je kiest om de scheiding online te regelen. Je moet er alleen niet aan beginnen als er gedoe is tussen jullie en jullie niet goed kunnen praten en in staat zijn goede afspraken te maken. Ook als je behoefte hebt aan fysieke begeleiding kun je beter geen online scheiding starten. 

Via Judex kan je heel gemakkelijk je online echtscheiding regelen. Je kiest zelf welk pakket het beste bij jullie situatie past. Ook als jullie kinderen hebben, kan je kiezen voor een pakket en hulp dat hiervoor geschikt is.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht − 2 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.