Menu

Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract

ontbinden samenlevingscontract

Hoe werkt het ontbinden van een samenlevingscontract

Ga je uit elkaar en heb je een samenlevingscontract? Het ontbinden van een samenlevingscontract is juridisch gezien niet heel erg gecompliceerd. Dat wordt het pas als jij en je aanstaande ex op niet zo’n fijne manier uit elkaar gaan. Het gaat alleen maar gemakkelijker en sneller wanneer jullie op een normale manier uit elkaar gaan en nog op een fatsoenlijke manier met elkaar kunnen communiceren. Want net als bij een echtscheiding, moet bij het ontbinden van een samenlevingscontract ook afspraken gemaakt worden. Alleen hoef je voor het ontbinden van een samenlevingscontract niet naar de rechtbank, zoals dat bij een echtscheiding wel moet.

Beëindiging samenlevingscontract

In principe duurt het samenlevingscontract zo lang als de relatie duurt. Via een simpele brief of mail kan je zwart op wit aan je partner kenbaar maken dat je uit elkaar wilt gaan. Uiteraard zal het in de praktijk eerst anders gaan en via een gesprek de mededeling worden gedaan. Er komen vaak wel veel meer zaken bij kijken waardoor het verstandig is een advocaat of notaris in te schakelen. Mogelijk hebben jullie bijvoorbeeld samen een woning (huur- of koopwoning), wat het uit elkaar gaan wat complexer maakt.

ontbinden samenlevingscontract

In het samenlevingscontract zullen jullie bepaalde zaken vastgelegd hebben. Hierover moet je nu samen afspraken maken wat er mee gebeurt nu je uit elkaar gaat. 

Denk hierbij aan zaken als:

 • (Koop)woning: dit is vaak best complex, daarom geven we hieronder over dit onderwerp nog wat uitgebreidere informatie;
 • Inboedel: wat is persoonlijk eigendom, wat is van u samen;
 • Verdeling inkomsten en schulden;
 • Hoe de verzekeringen en pensioenen geregeld zijn: wat moet er nu aangepast worden;
 • Welke afspraken zijn er als een van de partners overlijdt en hoe gaat u hier nu mee om;
 • Minderjarige kinderen: Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan zijn jullie wel verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Als ouders zijnde heb je een wettelijke zorgplicht naar je minderjarige kinderen toe. Dus als je uit elkaar gaat met een samenlevingscontract, dan ben je verplicht de afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen vast te leggen in een ouderschapsplan.
 • Heeft u al afspraken gemaakt over alimentatie mocht u uit elkaar gaan

Online samenlevingscontract ontbinden

Tegenwoordig kan je ook online het samenlevingscontract ontbinden. Je kunt hulp krijgen van een juridisch expert die samen met jullie naar jullie persoonlijke situatie kijkt en advies kan geven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Zeker ook als jullie minderjarige kinderen hebben er daar afspraken over moeten vastleggen in het ouderschapsplan. Zo’n juridisch expert zal altijd onafhankelijk zijn en het is wel zo fijn te weten dat je alle zaken hebt behandeld en niets over het oog hebt gezien.

Gevolgen voor de woning ontbinden samenlevingscontract

Uit elkaar gaan met een koopwoning, ongeacht of je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, is wat ingewikkelder dan bij een huurwoning. Bij een huurwoning zeg je de huur samen op of jullie vragen aan de huurbaas of het huurcontract op naam van een van jullie kan worden gezet.

Belangrijk bij een koopwoning is: wie is de eigenaar?  Is dat een van jullie beiden , dan kan de ander geen aanspraak maken op het koophuis. De eigenaar heeft het recht de ander te vragen meteen het huis te verlaten, op het moment dat je uit elkaar gaat. Het kan zijn dat je hier samen andere afspraken over hebt gemaakt en dat deze vastgelegd zijn in het samenlevingscontract. 

Akte van verdeling opstellen

Wanneer jullie beiden eigenaar van de woning zijn én een van jullie er blijft wonen, dan moet je een akte van verdeling laten opstellen, door bijvoorbeeld een notaris. De akte wordt daarna door de notaris bijgeschreven in het Kadaster. In deze akte wordt vastgelegd wie er in het huis blijft wonen en welke voorwaarden er gelden: bijvoorbeeld of de ander uitgekocht moet worden en voor welk bedrag. Een aantal gegevens moeten verplicht op de akte van verdeling worden vermeld:

 • Legitimatiebewijs van jullie beiden
 • Adres- en contactgegevens van jullie beiden
 • Kopie van het samenlevingscontract
 • Kopie van de vaststellingsovereenkomst
 • Adresgegevens van de koopwoning die verdeeld wordt
 • De naam van degene aan wie de koopwoning wordt toebedeeld
 • De hoogte van de eventuele uitkoopsom

Je moet hiervoor dus ook contact opnemen met de hypotheekverstrekker, omdat de hypotheek op naam van degene moet komen die het huis overneemt.

Wil je weten hoe je een samenlevingscontract kunt ontbinden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de juridisch specialisten van Judex. Zij kunnen je heel gemakkelijk advies geven over kinderalimentatie en hebbenj een hele handige rekentool om de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen.REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 − drie =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.