Menu

Op vakantie met je nieuwe liefde en een samengesteld gezin

vakantie samengesteld gezin

Heerlijk, vakantieplannen maken. Bedenkend hoe je lekker niks hoeft, lui aan het strand of juist veel interessante plekken bezoeken. Maar heb je een samengesteld gezin dan wordt dat al minder eenvoudig. Allereerst moet je met de ex-partner(s) in overleg als je graag alle kinderen mee wil nemen. En dat wil je… of toch niet? 

Iedereen mee

Moet iedereen mee? Als jouw kinderen meegaan en die van je partner ook dan wordt het een grote groep. Kan gezellig zijn, maar het is de vraag of het allemaal goed gaat met elkaar. Sommige kinderen zijn juist in de vakantie uit hun doen, omdat de structuur ontbreekt. Andere kinderen hebben een gebruiksaanwijzing die veel onderlinge conflicten oplevert. Een vakantie wordt verondersteld gezellig te zijn en is bedoeld om jezelf op te laden. Niet om opgebrand terug te komen. En toch komt het redelijk vaak voor dat een vakantie een grote beproeving wordt. Dus overweeg ook eens een andere oplossing. 

Andere oplossing

Ga ieder een weekje met je eigen kinderen op stap, zodat je al die grote ergernissen vermijdt, maar ook quality time hebt met je éigen kinderen. En probeer daarnaast nog een weekje mét je partner en zónder kinderen te gaan. Quality time voor de relatie!

Voordelen

Deze oplossing heeft vele voordelen: met je eigen kinderen kun je “lezen en schrijven”. Je weet wanneer je iemand even met rust moet laten. Je weet wat ze leuk vinden. Er zijn veel dingen die “automatisch” goed verlopen. Natuurlijk kan een gezamenlijke vakantie ook heel leuk zijn, maar ik heb al zo vaak gehoord en gezien dat het een tegenvaller werd. En dan kom je gefrustreerd terug in plaats van verkwikt.

Dingen die mis kunnen gaan:

Verschillende verwachtingen en behoeftes, vooral als deze niet uitgesproken zijn:

  • Verschillende gewoontes en rituelen
  • Een kind met extra behoefte aan aandacht niet kunnen geven wat nodig is
  • Irritaties over elkaars kinderen
  • Ruzies tussen de kinderen onderling

Het hóeft allemaal niet zo te gaan, maar bezint eer gij begint. Je kunt voorkomen dat er essentiële fouten gemaakt worden door eens een uurtje te praten over de kansen en bedreigingen.

Nellie Timmermans

Stiefplan Coach en relatie- en gezinstherapeut

Lees ook de andere blogs van Nellie.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− zeven = 2
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.