Menu

Opbouw van vader’s zorg voor baby

2 reacties
zorg voor baby door vader na scheiding

Als je uit elkaar gaat wanneer je een heel klein kindje hebt, blijft de baby meestal bij de moeder wonen. Je ontkomt er dan niet aan om de tijd met de vader geleidelijk aan op te bouwen.

De 2 belangrijkste zaken die een rol spelen bij de opbouw van de zorg**:

  1. Hoe oud is je kindje op het moment dat jullie uit elkaar gaan? 
  2. Hoeveel zorgtaken nam de vader voor de scheiding op zich?

Je kind is jonger dan 3 maanden

In deze periode is baby nog gebonden aan het lichaam van de moeder. Papa kan natuurlijk in slaap wiegen, verschonen, knuffelen, noem maar op. Alleen maar goed, maar mama moet zoveel mogelijk in de buurt zijn.

Je kind is 3 tot 9 maanden oud

Papa had weinig zorgtaken

Zorg ervoor dat je een paar keer per week contact hebt met baby. Stop haar in bad, wieg hem in slaap, knuffel, geef een flesje. Zo bouw je een band op. Het liefst bij de moeder thuis en een paar keer per week (om de 2 of 3 dagen) een paar uurtjes. 

Papa had veel zorgtaken

Als je voor de scheiding actief en betrokken was bij de verzorging, kun je je baby mee gaan nemen naar je nieuwe huis. Of dat werkt hangt natuurlijk ook af van de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Als er veel stress en ruzie is, kan een langere scheiding van de moeder baby een onveilig gevoel geven. Een langdurige scheiding (meer dan een dag) met de moeder moet je sowieso vermijden.

Van 9 tot 18 maanden

Op deze leeftijd kunnen kinderen nog altijd bang worden als de moeder afwezig is en het niet kan troosten. Overzicht en structuur blijven belangrijk: ouders moeten met elkaar afstemmen over gewoontes en regelmaat en alles zoveel mogelijk hetzelfde houden.

Papa had weinig zorgtaken

Ook in deze leeftijdsfase geldt, als de vader niet eerder echt betrokken was bij de verzorging is het verstandig dat hij een paar keer per week op bezoek komt bij de moeder en wat zorgtaken op zich neemt. Als er veel spanningen zijn, zou je kunnen beginnen met korte bezoekjes bij de vader thuis. Waarbij de vader dan wel zelf voor het kindje zorgt en dit niet aan anderen overlaat. 

Het is goed als deze bezoekjes er iedere keer hetzelfde uitzien. Bijvoorbeeld hetzelfde tijdstip in de ochtend of de middag, met slaapje en de bekende rituelen.

Papa had veel zorgtaken

Als de opvoeding en verzorging voor de scheiding al samen werd gedeeld, kan het logisch zijn om vanaf nu naar overnachtingen bij de vader toe te werken.

Het is belangrijk dat er regelmatig contact is met de vader, minstens iedere 3 tot 4 dagen (waarbij de vader de zorgtaken overneemt) en dat kan over het algemeen best bij de vader thuis.

Van 18 tot 36 maanden

Kinderen zijn nu meestal al goed gehecht aan beide ouders. Een dreumes of peuter kan al beter omgaan met verschillende opvoedstijlen. Separatieangst (de angst om van de moeder gescheiden te worden) kan nog steeds voorkomen, waardoor het wisselen van huis soms moeilijk kan zijn. Dat is normaal. Het betekent niet dat de vader geen goede ouder is of dat het kind niet bij hem wil zijn. 

Een duidelijk schema (met herhaling en regelmaat) maakt de wisselingen een stuk gemakkelijker. Een dreumes is zeer gevoelig voor spanningen en boosheid tussen de ouders. Het helpt als je de relatie met de andere ouder kunt stimuleren.

Papa had weinig zorgtaken

Als de vader voor de scheiding niet veel betrokken was bij de dagelijkse zorg zou je om de 2 of 3 dagen een wat langer bezoek kunnen afspreken, een hele dag. Je kunt ook geleidelijk aan naar een overnachting toewerken. 

Papa had veel zorgtaken

Als beide ouders betrokken waren bij de opvoeding en verzorging kun je beginnen toe te werken naar 2 of 3 dagen weg bij de moeder.

Tips: 

  • zet een foto van de andere ouder op de slaapkamer van je kindje en kijk er samen naar voor het slapen gaan.
  • Beeldbellen helpt ook. Iedere dag? Als jullie het op kunnen brengen. Niet doen als het stress en meningsverschillen veroorzaakt.

** Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen in de opbouw van de zorg: Is het een makkelijk, flexibel en gezond kindje? Kunnen jullie elkaars aanwezigheid verdragen? Wat is de woonsituatie en hoever wonen jullie uit elkaar? Wat zijn de werktijden? Daarom zijn de afspraken die jullie met elkaar maken uiteindelijk altijd maatwerk.

Marianne Laarakker

Scheiden met baby

Lees ook de andere blogs van Marianne.

REACTIES

Carolien - 14 dec 2022

Beste Marianne, Ik vind het erg voorzichtig. Toen mijn zoontje 6 weken oud was ging hij voor het eerst bij oma logeren. Dan kan een kind (mits in stabiele situatie bij vader) toch ook voor een nachtje naar z’n papa? Er zijn vrouwen die jouw verhaal gebruiken om hun kind bij zich te houden en de vader te benadelen. Het kind is hiervan de dupe.

    Vera - 14 dec 2022

    Hoi Carolien, Er zijn altijd vrouwen die wat dan ook aangrijpen om een kind bij zijn vader weg te houden, maar het opbouwen van een band door meerdere keren per week de vader te zien valt niet onder weghouden volgens mij. Ik heb bovenstaande voorgesteld aan mijn ex ten tijde van de scheiding, juist om een goede band te bevorderen. Helaas werd dat niet gewaardeerd en heeft hij net zo lang lopen draaien en mieren tot hij ze nog maar eens in de twee weken kwam halen omdat het anders teveel gedoe was voor hem. Gevolgd was een huilend kind elke keer als hij kwam omdat de band niet goed opgebouwd was. Tenminste dat is mijn uitleg. Zijn uitleg was dat ik de kinderen voorloog over hoe slecht hij was. Als je slechts wil denken over moeders dan kun je altijd wel iets bedenken. Ik heb spijt dat ik niet gekozen heb voor begeleiding van Marianne destijds, al weet ik niet of het iets veranderd had aan de situatie omdat beide ouders dit zo moeten willen aanpakken om het te laten slagen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


6 − = drie
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.