Heb jij ook nog zo veel vragen aan je partner of ex-partner? Ervaar jij dat een gesprek met jou vermeden wordt? Dat er nooit naar je geluisterd wordt? Wat voelt dat rot, he?
Als je zo lang samen bent geweest, verdien je een echt goed, open en eerlijk gesprek.
Staat je (ex) partner niet open voor een gesprek met jou? Het is niet leuk om te horen, maar wees je er dan van bewust dat je gevoel dan niet liegt. Wat dan? Een gesprek forceren lijdt meestal tot frustratie bij jou en irritatie bij de ander. Realiseer je dat alleen een gesprek met een geïnteresseerde partner voldoening geeft.
Inhoud blog
Voor jou in deze blog 7 vuistregels voor een open gesprek met je (ex) partner:
1. Plan moment en plek
Plan een goed moment én een goede plek voor jullie gesprek. Als het kan, maak een afspraak of zeg: wat is een goed moment voor jou? Zeg niet: is dit een goed moment? Dan loop je het risico dat je partner instemt met het gesprek, terwijl het eigenlijk geen goed moment is. En dan wordt er toch weer niet naar jou geluisterd.
2. Beperk de punten die je wilt bespreken
Maak het punt dat je wil maken niet te groot, probeer het bij voorkeur bij één of twee punt(en) te houden. Je kan op een later moment wellicht andere punten bespreken. Zorg er in ieder geval voor dat je de aandacht van je partner niet verliest tijdens jullie gesprek. Dat gevaar schuilt zeker als je alle oude koeien uit de sloot haalt.
3. Spreek je behoeften uit
Spreek je behoeften uit. Zeg wat je wilt, wat je wenst, zonder je partner een opdracht te geven. ‘Ik wil dat je ophoudt met zeuren’ is een wens, ja – maar ook een bevel. Welke behoefte steekt er achter dat bevel? Wil je rust? Zeg dan dat je behoefte hebt aan rust.
Wil je ook weleens wat zeggen in plaats van steeds maar weer te moeten luisteren? Zeg dan dat je er behoefte aan hebt om gehoord te worden. Geliefden spreken hun behoeften niet meer uit als ze hebben ervaren dat hun behoeften zelden of nooit worden ingewilligd door hun partner. In plaats daarvan gaan ze eisen stellen. Maar eisen stellen wekt weerstand op. Als je zegt waaraan je behoefte hebt, bied je de ander de kans om deze te vervullen.
4. Geef volledige aandacht
Geef degene met wie je praat je volledige aandacht en laat merken dat het je écht interesseert wat de ander zegt. Wanneer jij daarmee begint, is de kans groot dat de ander dit overneemt en jou op dezelfde manier benadert. Dit doe je ook door vragen te stellen. Niet te veel en graag de goede vragen! Vragen die er toe doen. Geen vragen waar je het antwoord al op weet. Verval niet in het afsteken van een monoloog of in een verbale strijd wie er gelijk heeft.
5. Geef ruimte
Geef ruimte! Houd je emotie bij jezelf en wees eerlijk. Probeer de ander niet te overtuigen. Misschien lukt het je je partner te overtuigen, de vraag is echter of je er wat mee bereikt?
6. Wees concreet
Vermijd vage termen die te maken hebben met tijd, zoals de laatste tijd, heel vaak, altijd, nooit. Deze woorden zorgen ervoor dat iemand stopt met luisteren naar jou. Probeer concreet te zijn.
7. Pik het signaal op
Vaak proberen wij een gevoelige snaar te raken bij onze partner. Heeft hij nou echt geen emoties? Betekent onze relatie niets? Als je die gevoelige snaar raakt, negeer het signaal dat je krijgt dan niet. Vul het zeker niet in en ga zeker niet doorratelen. Dat werkt niet. Benoem het, laat een stilte vallen en geef je partner ruimte om te reageren.
Ik hoop dat je met hulp van deze vuistregels dat goede gesprek krijgt en antwoorden op je vragen!
Tot slot nog het volgende
Ter overweging ten slotte nog het volgende over antwoorden die je mogelijk niet krijgt.
Realiseer je dat er meer toekomst ligt in vragen dan in antwoorden. Vragen stellen, goede, echte vragen stellen is zoveel belangrijker dan antwoorden zoeken.
Wat is de waarde van antwoorden? Welke grotere vragen liggen ten grondslag aan de lastige situaties in jouw leven? En welke vragen doen je de lastige vraagstukken onder ogen zien? Waarop kan je je richten, zodat er nieuwe inzichten ontstaan? Soms ligt in het niet zoeken naar antwoorden, oplossingen of herstel van comfort veel meer groei.
Hoe je dat doet? Ik help je, als MFN gecertificeerde mediator, graag! Neem gerust contact met mij op.
Marlieke den Hartog
INSYME Mediation en Echtscheidingscoaching
Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland
REAGEER OP DEZE BLOG