Menu

Scheiden: opgezadeld met de schulden van je ex

schulden van je ex

Stel je eens voor… je bent tot over je oren verliefd op je partner en alles gaat van een leien dakje. De wereld ligt aan jullie voeten! Na verloop van tijd blijkt diegene toch niet de geschikte partner te zijn en jullie besluiten om te gaan scheiden. Als een donderslag bij heldere hemel blijkt ook nog eens dat je partner schulden heeft of al had voor het huwelijk?!

Wat nu? Ben je dan ook aansprakelijk voor de schulden van je ex? Of kan je er toch voor zorgen dat je als partner onder deze schulden uit komt? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van je situatie. Het is van belang of je een samenlevingscontract hebt, een huwelijk/geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen of onder  huwelijkse voorwaarden getrouwd bent.  Hoe dit zit word je hieronder duidelijk uitgelegd.

Samenlevingscontract

Als je gaat samenwonen is het verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. Dit kan door jullie zelf worden opgesteld, echter is het wel verstandig om hierbij een notaris in te schakelen om toekomstige problemen te vermijden. Zo zijn er instanties die rechtsgevolgen verbinden aan het hebben van een notarieel samenlevingscontract, denk hierbij bijvoorbeeld aan woningbouwverenigingen of pensioenfondsen. De pensioenfondsen kunnen  een notarieel samenlevingscontract eisen voor toekenning van het partnerpensioen.

In het samenlevingscontract kun je laten opnemen dat alle schulden die je partner heeft gemaakt, op zich neemt. Hierbij moet je wel rekening houden dat afspraken die zijn gemaakt in een samenlevingscontract, geen werking heeft ten opzichte van anderen. De schuldeiser kan bijvoorbeeld de volledige schuld kunnen eisen van beide partners. Hij hoeft zich uiteraard niets aan te trekken van de afspraken die gemaakt zijn in het samenlevingscontract. Wel kan de partner die de schuld deels of gedeeltelijk heeft betaald aan de schuldeiser, op grond van het samenlevingscontract, voor het gehele bedrag regres nemen op de andere partner. Dit houdt in dat je de schuld die je hebt betaald aan de schuldeiser kan terugvorderen van je ex op basis van je samenlevingscontract.

Getrouwd/geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen

Indien je getrouwd bent en er verder niets geregeld is ben je automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit betekent dus dat alle bezittingen en inkomsten MAAR ook de schulden gemeenschappelijk zijn. Je bent dan hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die zowel voor als tijdens het huwelijk gemaakt zijn. Hierdoor kunnen eventuele schuldeisers van jouw partner zich verhalen op alle goederen van de gemeenschap, ook al heb jij deze goederen gekocht. De gemeenschap wordt dan automatisch gelijk verdeeld, waardoor je dus aansprakelijk bent voor de helft van de schulden. Voor dit gedeelte wordt een geregistreerd partnerschap gelijkgesteld aan een huwelijk.

Let op: vanaf januari 2018 gaat het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderen in trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk opbouwt in de gemeenschap valt. Het vermogen en de schulden van voor het huwelijk blijven privévermogen.

Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden

Wil je de gemaakte of de te maken schulden apart houden, dan zijn huwelijkse voorwaarden misschien wel de ideale oplossing voor jou. Huwelijkse voorwaarden zijn overeenkomsten die twee personen die willen trouwen of al getrouwd zijn, met elkaar kunnen maken. Hierin kan je bepalen welk deel van het vermogen gemeenschappelijk wordt en welk deel in het privébezit blijft. Je kan dus in de huwelijkse voorwaarden jezelf uitsluiten voor de  schulden van je partner die  gemaakt zijn voor of tijdens het huwelijk.

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden kan vrij eenvoudig. Deze worden opgesteld door de notaris waarop hij deze vervolgens inschrijft in het huwelijksgoederenregister, dit kan zeer belangrijk zijn. Deze voorwaarden gelden vanaf het moment van het huwelijk en je kan ze laten opstellen zowel voor als tijdens het huwelijk. Huwelijkse voorwaarden hebben  pas werking tegen derden als deze ten minste veertien dagen zijn ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. Dit houdt dus in dat je op basis van huwelijkse voorwaarden de schuld van jouw partner niet moet betalen aan bijvoorbeeld de schuldeiser.

Heb jij zelf schulden? Of je partner? En wil je dit zo goed mogelijk regelen voordat jullie gaan trouwen? Of heb je vragen over de huwelijkse voorwaarden, het samenlevingscontract of het geregistreerd partnerschap? Neem dan contact met ons op.

Hello Law

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.