Menu

Oproep van lezeres, regel een alimentatieverzekering!

3 reacties
alimentatieverzekering

Ik had nooit kunnen bedenken dat mij en mijn kinderen hetzelfde zou overkomen als mijn beste vriendin en haar kinderen. We zijn beiden gescheiden en hebben beiden onze ex-partners geheel onverwacht verloren.
Als je je ex-partner plotseling verliest staat de wereld van je kinderen en jezelf compleet op zijn kop. Naast de emoties is er ook heel veel onzekerheid over hoe het verder moet financieel gezien.

De alimentatie stopt meteen

Mijn vriendin had niets geregeld omdat niemand haar geadviseerd had haar alimentatie te verzekeren of een overlijdensrisico verzekering op het leven van haar ex-partner af te sluiten.
Dankzij haar noodlottige ervaring had ik in mijn scheiding geregeld dat de overlijdensrisico verzekering die gekoppeld was aan het gezamenlijk huis op zijn leven, in stand bleef. Hij stond al op mijn naam en moest alleen losgekoppeld worden van het huis.
De uitkering uit deze verzekering geeft mij nu financiële armslag en zekerheid zodat ik kan blijven wonen en leven, mijn kinderen straks kunnen studeren en bovenal gewoon een veilig gevoel.

ANW

Ben je niet verzekerd dan ben je aangewezen op ANW, waarvoor trouwens niet iedereen in aanmerking komt. De ANW is vergelijkbaar met een minimumloon en is meestal niet genoeg om van te leven. Als je geluk hebt ontvang je een bijzonder partnerpensioen en wezenpensioen voor je kinderen, maar dit is vaak ook geen vet pot na aftrek van de belasting.

Pensioen verdeeld

Mocht je trouwens zelf ook pensioen hebben dat in de scheiding is verdeeld, dan komt dat deel weer terug naar jou waardoor je weer je oude pensioen hebt wanneer je 67 jaar bent, maar dat is voor later en daar heb je nu niets aan.

Regel een alimentatieverzekering!

Ik hoop dat het je nooit overkomt, maar ik adviseer je echt iets te regelen voor het geval dat. Zeker als je inkomen zonder alimentatie niet toereikend is om van te leven wanneer je ook de volledige zorg hebt voor de kinderen die wellicht ook ooit willen studeren of al studeren. Misschien moet je wel minder gaan werken om de zorg van de kinderen aan te kunnen. Geen leuke dingen om over na te denken, maar wel belangrijk. En hoe je er ook naar kijkt het is niet eenvoudig.
Ja, je testament op orde hebben na een scheiding is belangrijk, maar zorgen dat je het financieel goed geregeld hebt, misschien nog wel belangrijker.
Tegenwoordig is het mogelijk deze alimentatieverzekering in delen uit te laten uitkeren in plaats van ineens. Hierdoor kun je voorkomen dat je jaarlijks veel aan vermogensrendementheffing moet betalen en wellicht andere zaken.

Oproep advocaten en mediators

Waarom advocaten en andere adviesorganen rondom scheiding een alimentatieverzekering niet standaard adviseren is mij een raadsel. Zoals mijn vriendin mij de ogen heeft geopend, heb ik die van mijn voormalige advocaat geopend en hoop ook die van jou.
Dit is een hele zakelijke kant van een verschrikkelijk iets en ik hoop van harte dat het je niet overkomt. Als er iets is wat je met je ex-partner zou willen bespreken voor de goede vrede of wat je zou willen hebben uitgesproken als hij of zij er niet meer zou zijn doe dat dan, want je weet nooit wanneer dat niet meer kan, hoe moeilijk of onmogelijk dat misschien ook lijkt…

Zara

Lezeres van Nieuwe Stap

REACTIES

Jimmy - 25 jan 2018

Beetje een vreemde verzekering, is het niet beter om zo snel mogelijk zelf te gaan werken, en onafhankelijk te worden van de alimentatie bijdrage. Een weduwe krijgt toch ook geen alimentatie bijdrage en kan zich daar ook niet tegen verzekeren. En een overlijdens risico verzekering afsluiten op de ex-partner na scheiden, moeten ze gewoon verbieden. Ik zou daar geen toestemming voor geven als mijn ex zich wil verzekeren voor mijn overlijden.

Theo - 29 jan 2018

Ik sluit me volledig aan bij hetgeen Jimmy vermeld.

Kim - 8 jul 2019

Ja Jimmy, je zal maar arbeidsongeschikt zijn of een zorgintensief kind hebben waardoor (extra) werken niet mogelijk is of dat het daarmee samenhangende loon niet toereikend/ evenredig is tav het bedrag aan alimentatie.. Dus dit is iets tekort door de bocht helaas. Als je dan je ex en daarmee kinderen belet financiële zekerheid voor de toekomst in te bouwen, voldoe je niet aan je zorgplicht. Want je zorgt tenslotte niet enkel en alleen (meer) voor je (ex)partner als er kinderen in het spel zijn... Niet iedereen heeft het voorrecht te kunnen werken en daarmee onafhankelijk te worden, helaas..

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = tien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.