Menu

Opvoeden als alleenstaande ouder, Martine ziet voor en nadelen

opvoeden als alleenstaande ouder

Consequent zijn

Als je de opvoedboeken en opvoedkundigen moet geloven dan is de tip ‘Wees consequent naar je kinderen’ de beste en tegelijk de meest lastige. Als je je kind op een effectieve manier wilt opvoeden, dan zul je consequent moeten zijn. Je kunt je kind niet de ene dag wel voor iets straffen en de volgende dag niet, bijvoorbeeld omdat je moe bent of geen zin hebt in ruzie. Andersom geldt het ook. Als je kind iets goed doet, bv de wc op de juiste manier gebruiken tijdens de zindelijkheidstraining, geef hem dan elke keer weer een compliment. Consequentie versterkt het leerproces, aldus de wetenschappers.

Kinderen kijken naar je gedrag

Ook is gebleken dat kinderen niet luisteren naar ouders maar ze leren wel van de dingen die je doet. Ze kijken vooral naar je gedrag en letten niet al te veel op je woorden.

Als je samen met een partner je kind opvoedt, dan is een front van jullie samen het beste en ook als jullie dezelfde corrigerende methodes en straffen gebruiken. Het kost best veel tijd om eerst samen die duidelijke opvoedlijn te vinden om deze daarna dan consequent toe te passen.

Voordeel van alleen opvoeden

Een groot voordeel van je kinderen alleen opvoeden is dat je geen discussie hebt met je partner over de opvoeding en hoe het er bij jou thuis aan toe gaat. Jij bent de ouder en jij bepaalt zelf jouw regels, jij trekt je eigen lijn. In het huis van je vader gelden zijn regels. Mogelijk dat jullie dit herkennen. Ook voor ouders die samen zijn hoor je wel eens dat je partner tegen je zegt: “bij mij heeft ze geen enkel probleem met naar bed gaan. Ze lag om 19 uur als een roosje te slapen”.

Nadeel van alleen opvoeden

Waar ik wel eens mee worstel als ik mijn consequente kant heb laten zien hoe ik mij daarna zal gedragen. Blijf ik boos en consequent? Of doe ik zo gewoon mogelijk en dan lijkt het alsof er niks aan de hand is. Als het echt goed heeft gebotst met mijn dochter hoe kan ik dan de sfeer weer naar een normale krijgen. Er is op dat moment geen andere ouder voor handen die een begripvolle of bemiddelende rol speelt naar mijn dochter en ook naar mij.

Binnen een familie met een vader en een moeder kan je de rollen verdelen. De een laat zich stevig gelden, terwijl de ander wat meer begrip toont. Die rolverdeling kan heel natuurlijk tussen de ouders gaan. Als alleenstaande ouder ben je de ‘good and bad cop’ in één persoon.

Manier om uit je boosheid te komen

In de loop van de tijd heb ik mijn eigen manier hier in gevonden. Ik wil op sommige gebieden (I chose my battles) gewoon dat de onderlinge afspraken worden gerespecteerd. Daar ben ik duidelijk in. Als ik een keertje uit mijn slof schiet dan laat ik dat ook gewoon zo zijn. Ik kom er wel altijd op terug en benoem dat ik emotioneel of heftig reageerde en leg uit waar dat vandaan komt.

Ik kom er pas op terug als bij mijzelf de emotie er ook echt vanaf is. Een wandeling buiten of een telefoongesprek met een vriendin kan daarvoor nodig zijn. Ik heb gemerkt dat het mij echt helpt om eruit te stappen en dat doe ik dan ook. Afstand nemen van de situatie en niet vanuit de emotie reageren, ook als daar een nacht overheen gaat. Ik kom er wel altijd op terug.

Kracht van een compliment

Daarna is het ook over en ik dwing mezelf dan echt om weer aardig te zijn en een compliment aan haar te maken, ook over iets vanzelfsprekends als haar bord naar de keuken brengen. Soms voel ik mij dan wel eens Jantje lacht en Jantje huilt. Het werkt om dat weer echt aansluiting met haar te zoeken.

Ik merk ook dat ik een aantal van the battles heb overwonnen op die manier. Dat is geen discussie meer. Mijn dochter vertelde laatst aan haar vriendin die gezellig met ons mee at dat ze haar mobiel niet mee mocht nemen aan tafel. Ik kon mijn glimlach niet onderdrukken en maakte haar een fijn compliment met een knuffel erbij.

Ik ben Martine (46 jaar), gescheiden en ik woon in Amsterdam met mijn twee puberende meiden. Ik ben zes jaar geleden gescheiden en het voelt als een bevrijding. De scheiding was een verdrietige periode maar het heeft mij uiteindelijk veel gebracht. Het is helaas nog steeds niet makkelijk omdat het contact met de vader van mijn meiden heel moeizaam is. Toch is een beetje positiviteit in het leven heel belangrijk. Daar schrijf ik graag over. 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 7 = veertien
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.