Menu

Oudercoaching om kind zonder rugzak te laten opgroeien

1 reactie
oudercoaching

“Het is niet mijn probleem dat mijn dochter niet naar moeder wil”. Ze is boos op haar moeder omdat ze weet dat ze vreemd is gegaan tijdens het huwelijk. Ik doe er alles aan om haar naar haar moeder te laten gaan, maar ze is vastberaden”.

De ouders kwamen bij mij om hun dochter te helpen om minder boos te zijn, en wisten niet meer wat te doen om haar naar moeder te laten gaan. Geen enkele ouder wil dat hun kind ongelukkig is en in dit pijnlijke loyaliteitsconflict zit.

En natuurlijk is het logisch om te denken dat het kind geholpen moet worden. Maar de kern van het probleem zit vaak niet bij het kind, maar bij de ouders. Ja, het kind mag en moet zeker een stem krijgen in deze moeilijke tijd en het is belangrijk om daar aandacht aan te geven.

Maar juist de óuders moeten aan de slag om deze gevoelens te laten verdwijnen bij hun dochter. De dochter voelt onderhuids, dat er nog volop verwijten zitten naar elkaar, en ziet ook dat haar ouders niet met elkaar communiceren.

 “Ik heb nooit verteld dat ik zo verdrietig ben en boos ben op mama.”

Dat kan zo zijn maar; Dit voelen je kinderen!

Toen ik ze dit duidelijk kon maken stonden ze open voor coaching van hen zelf, om écht in het belang van hun kind te gaan handelen.

“Hoe kan ik mijn gekwetste gevoelens verwerken? Ik wil er vanaf!”

Het werd duidelijk dat ze beide nog volop in de emotie zaten naar aanleiding van de gebeurtenissen vóór, tijdens en ná de scheiding. Ze hebben elkaar veel pijn gedaan, en zaten vol verwijten naar elkaar. En ze kwamen tot het inzicht dat er nog steeds veel te veel spanning zit. Terwijl ze dachten dat het allemaal wel oké ging met het communiceren over de praktische zaken.

Ouders doen elkaar veel pijn; dit doen ze vanuit gekwetstheid en niet omdat ze slechte ouders zijn!

Tijdens het coachprogramma zijn ze met mij aan de slag gegaan om de gebeurtenissen écht te gaan verwerken, met individuele coaching en gezamenlijke gesprekken. Ze hebben allebei een aandeel in het misgaan van hun relatie, en dat daar emotie bij komt kijken is heel normaal.

“De confrontatie met mezelf is moeilijk, maar nodig voor onze dochter.”

Doordat bij de ouders rust kwam, meer respect en begrip naar elkaar ontstond en ze leerden hoe ze dochter moesten benaderen, werd de dochter ook rustiger en voelde ze zich niet meer ‘beklemd’ tussen haar ouders in..

Mochten jullie vragen hebben over deze blog, neem gerust vrijblijvend contact met me op.

Marloes van den Heuvel

Aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland als Scheidings- en Relatiecoach

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REACTIES

Profielfoto van Merel

Merel - 14 mei 2021

Wauw, zo true!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


7 × = eenentwintig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.