Menu

Overzicht van de duur van partneralimentatie

1 reactie
duur partneralimentatie

Ben je gescheiden? Dan krijg je wellicht te maken met partneralimentatie. Partneralimentatie is een financiële regeling die bedoeld is om de ex-partner te ondersteunen na de scheiding. Een veel gestelde vraag is dan ook: hoe lang dient de partneralimentatie betaald te worden?

Wettelijke grondslag

De duur van de partneralimentatie is in Nederland vastgelegd in de wet. Sinds 1 januari 2020 is de maximale duur van de partneralimentatie verkort naar maximaal 5 jaar. Eerder kon de alimentatie 12 jaar duren.

Scheidingen voor 1 januari 2020

Ben je voor 1 januari 2020 gescheiden, langer dan vijf jaar getrouwd of heb je samen kinderen? Dan geldt voor jou de maximale partneralimentatie duur van 12 jaar. Zijn er geen kinderen en zijn jullie korter dan vijf jaar getrouwd geweest, dan is de alimentatieduur net zo lang als de duur van het huwelijk.

Scheidingen na 1 januari 2020

Ben je na 1 januari 2020 gescheiden, dan zal de partneralimentatie de duur van het huwelijk worden. Hierbij geldt een maximum van 5 jaar. Dit geldt echter niet in alle gevallen. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Ben je minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kun je aanspraak maken op partneralimentatie tot de AOW in gaat.
  • Is de alimentatiegerechtigde op of voor 1-1-1970 geboren en zijn jullie langer dan 15 jaar getrouwd, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar.
  • Hebben jullie kinderen onder de 12, dan geldt nog de oude alimentatieduur van 12 jaar. De partneralimentatie stopt dan als het jongste kind 12 wordt.
  • Bij overige bijzondere omstandigheden, kunnen rechters besluiten van de wettelijke alimentatieduur af te wijken.

Herzien van de partneralimentatie

In sommige gevallen kan de partneralimentatie herzien worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de partneralimentatie-ontvanger gaat werken en zichzelf kan voorzien in onderhoud. Ook wanneer de partneralimentatie-ontvanger gaat samenwonen of trouwen is het een reden om de alimentatie te herzien. Twijfel je of de alimentatie in jullie geval herzien moet worden? Onze juridische adviseurs bespreken jouw situatie vrijblijvend. Bel ons op 088-6002803 en wij helpen je verder.

Verlengen alimentatieduur

Soms is het mogelijk de alimentatieduur te verlengen. Hiervoor moet de alimentatieontvanger een verzoek indienen bij de rechter. Dit kan alleen als je kunt aantonen dat het voor jou erg onredelijk is als de alimentatie stopt.

Hulp nodig?

Kortom, partneralimentatie is een wettelijk vastgestelde regeling om financieel ondersteuning te bieden aan ex-partner na scheiding. De duur daarvan is afhankelijk van een aantal factoren en kan in sommige gevallen worden herzien.

Heb je hulp nodig bij het maken van een partneralimentatieberekening? Of wil je jouw situatie bespreken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten kunnen je daarbij helpen!

Lees ook de andere blogs van Alimentatiewijzer.nl

REACTIES

Marian Ton - 25 jan 2024

Leuk die vaste afspraken Maar zolang de advocaten het niet voor elkaar krijgt dat partner vader twee langs niets betaald Zal hij na de scheiding ook niets betalen En ook niet bij een kort geding

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 5 = dertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.