Menu

Partneralimentatie – beperking aftrekbaarheid vanaf 2020

aftrekbaarheid partneralimentatie 2020

Afrekbaarheid partneralimentatie 2020

Volgens het belastingplan 2019 wordt de aftrek van de partneralimentatie vanaf 2020 beperkt. Ook de hypotheekrente aftrek daalt. Beide maatregelen hebben verstrekkende gevolgen voor de partneralimentatie.

Beperking aftrekbaarheid

Het nieuwe belastingplan 2019 heeft onder meer gevolgen voor de aftrekbaarheid van de partneralimentatie. Nadat de Eerste en Tweede Kamer met het plan akkoord zijn gegaan, gaat het deel dat gaat over de aftrekbaarheid van de partneralimentatie vanaf 2020 in. Vooral voor mensen met hogere inkomens heeft dit ingrijpende gevolgen.

Afbouw aftrek partneralimentatie van 2020 tot 2023

Volgens het belastingplan vermindert (na goedkeuring Eerste en Tweede Kamer) vanaf 2020 de belastingaftrek van partneralimentatie. Momenteel is betaalde partneralimentatie aftrekbaar op het belastbaar inkomen tegen een percentage van maximaal 52%. Dat wordt geleidelijk afgebouwd naar 37% in 2023.

Bij een belastbaar inkomen van meer dan € 68.500 heeft de beperking  van de belastingaftrek van partneralimentatie in de komende jaren substantieel minder belastingvoordeel tot gevolg.

Het afbouwschema van de aftrekbaarheid verloopt als volgt.

2019: 52% aftrek

2020: 46% aftrek

2021 43% aftrek

2022 40% aftrek

2023 37% aftrek.

Vooral effect voor inkomen van meer dan € 68.500

De lagere en middeninkomens krijgen weliswaar uiteindelijk ook 37% aftrek, maar die ervaren geen achteruitgang omdat voor hen de partneralimentatie nu al aftrekbaar is in de belastingschijf van 37%.

Voor de hogere inkomens van meer dan € 68.500 geldt echter een substantieel verschil. Bij een partneralimentatie van bijvoorbeeld € 1.000 bruto per maand resteert bij een aftrek van 52% een netto maandlast van €  480. Als het percentage van de aftrekbaarheid daalt naar 37% wordt de netto maandlast € 630.

Hoe verder?

Deze nieuwe regelgeving kan aanleiding zijn om uw partneralimentatie opnieuw te laten berekenen. Houdt er dan rekening mee dat wijziging van partneralimentatie kan doorwerken in de hoogte van eventuele toeslagen zoals de huurtoeslag, de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag.

Als u nu uit elkaar gaat is het belangrijk om in het echtscheidingsconvenant te vermelden dat de hoogte van de partneralimentatie opnieuw zal worden berekend als de verminderde aftrek inderdaad doorgaat.

Vragen?

Mail of bel me gerust (gratis en vrijblijvend) als je vragen hebt over de aftrekbaarheid van partneralimentatie. Ook kun je contact met me opnemen voor vragen over een goede voorbereiding met Slimmer Scheiden, inhoudelijk over je scheiding of als je advies wilt over een goede mediator bij jou in de buurt.

Marieke Zon

Advocaat, Scheidingsmediator, Collaborative professional, Coach

zon@zonmediation.nl

0621 808 608

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zeven × = 49
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.