Menu

Partneralimentatie en jouw hypotheek

partneralimentatie en hypotheek

Partneralimentatie en hypotheek

Wanneer je na een echtscheiding aan de slag gaat met de bestaande hypotheek of een nieuwe hypotheek, moet je rekening houden met het effect van de partneralimentatie die je betaalt of ontvangt.

Je betaalt partneralimentatie

Als je partneralimentatie betaalt zal jouw maximale hypotheek lager uitvallen dan je misschien verwacht. Wat je mag lenen wordt namelijk mede bepaald door jouw besteedbare inkomen. Door het betalen van alimentatie daalt jouw besteedbare inkomen en daarmee het bedrag van jouw maximale hypotheek. Dat kan je in de weg zitten bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek, maar ook bij het wijzigen of op naam krijgen van de bestaande hypotheek. Er wordt namelijk in beiden situaties opnieuw vastgesteld wat je maximaal mag lenen.

Bijvoorbeeld: een man wil een nieuwe woning maar heeft nog een alimentatieverplichting van € 20.000,- per jaar. Daardoor kan hij ruim € 66.000,- minder aan maximale hypotheek krijgen.

Zo’n berekening is overigens afhankelijk van je persoonlijke situatie, laat dit dus altijd door een financieel adviseur narekenen.

Je ontvangt partneralimentatie

Wanneer je partneralimentatie ontvangt is het in sommige gevallen mogelijk om de alimentatie als inkomen te laten meetellen bij de berekening van jouw maximale hypotheek. Daardoor heb je misschien net dat beetje extra ruimte als je op zoek bent naar een andere woning. Overigens zijn hier wel voorwaarden aan verbonden en deze verschillen per bank. Zo zal de alimentatie vaak alleen worden meegenomen voor de periode dat deze loopt. Het kan ook zijn dat niet het volledig bedrag aan alimentatie mag worden meegerekend.

Het is dus duidelijk dat een partneralimentatie van invloed is op de hypotheek. Laat je dan ook goed informeren door een financieel adviseur over wat de gevolgen voor jou zijn. Op www.hypotheekadvies.nl vind je de adviseur die jou hiermee kan helpen. Hier kan jij hypotheekadviseurs, die gespecialiseerd zijn in scheiden, vergelijken op basis van locatie, prijs en andere aspecten die voor jou belangrijk zijn.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 16

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.