Menu

Pensioen verdelen na scheiding

pensioen na scheiding

Bij een derde van de scheidingen komt het verdelen van het pensioen niet aan de orde. Dit terwijl de wet stelt dat het pensioen evenredig dient te worden verdeeld bij een relatiebreuk.

Dat blijkt uit de Pensioenmonitor van Wijzer in geldzaken die vandaag wordt gepresenteerd.

Belangrijkste reden is dat (ex)partners niet op de hoogte zijn van regels omtrent pensioenverevening. Sterker nog, veel mensen weten niet wat het inhoudt. Pensioenverevening betekent dat allebei de partners in basis recht hebben op de helft van het pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode van huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Verband

Veel mensen zien het verband echter niet tussen hun scheiding en pensioen. Bij een hele grote groep komt het helemaal niet ter sprake”, aldus Olaf Simonse, hoofd programmabureau van Wijzer in geldzaken. “Advocaten en mediators hebben het er vaak niet over.”

Online scheidingen

Belangrijke reden daarvoor is dat er steeds meer online platforms bestaan die goedkope scheidingen aanbieden. “Die wildgroei van mogelijkheden om te scheiden maakt de kwaliteit er niet beter op. Helaas scheiden steeds meer mensen op deze manier en wordt het pensioen vergeten”, aldus Marjet van Yperen-Groenleer, advocaat en mediator bij GMW advocaten.

Ze raadt de consument dan ook aan om via een specialist te scheiden en niet bij elke willekeurige mediator die zich als financieel deskundige presenteert of bij sites die adverteren voor scheidingen van €400 euro. „Ga voor kwaliteit en dan wordt het pensioen besproken. Dan heb ik het nog niet eens over het nabestaandenpensioen, dat naast verdeling van ouderdomspensioen aandacht verdient bij echtscheiding. Ook daarover worden helaas maar al te vaak geen afspraken gemaakt.”

Verantwoordelijk

De consument heeft inderdaad een eigen verantwoordelijkheid, maar het mag ook wel een stuk eenvoudiger worden gemaakt, vindt Simonse. “Om het pensioen te verdelen, dient een formulier te worden ingevuld. Dat is geen eenvoudige opgave. En het zou al een stuk schelen wanneer pensioenfondsen een brief sturen nadat bekend is geworden dat partners uit elkaar zijn gegaan: dat wordt immers doorgegeven aan de fondsen.”

Het recht op een deel van het pensioen van de ex-partner blijft overigens wel bestaan. Sinonse: “Een gang naar de rechter is dan het enige wat rest. Hoewel je altijd in het gelijk wordt gesteld, is dat vaak wel een heel gedoe. Beter is het om het gelijk te regelen.”

Lees ook onze blog: pensioen na scheiding

Bron: telegraaf.nl

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 1 = acht




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Welke omgangsregeling past bij welke leeftijd? Het is een vraag die vaak opkomt wanneer we de complexe wereld van co-ouderschap en omgangsregelingen betreden. Elke situatie is uniek, en het vinden van de juiste omgangsregeling blijft maatwerk. Toch zijn er handvatten om tot weloverwogen beslissingen te komen, gebaseerd op de specifieke behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. In Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.