Pensioenplan bij scheiding binnenkort verplicht?
Medio 2019 wordt een nieuw wetsvoorstel besproken in de Tweede Kamer. Als reactie hierop pleiten verzekeraars en pensioenfondsen voor een verplicht pensioenplan bij scheiding, omdat dit voor aanzienlijke vereenvoudiging zorgt binnen de bedrijfstak. Ook kan het een hoop gedoe tussen de ex-partners voorkomen. Daarbij zorgt een vooropgesteld pensioenplan voor rust en zekerheid in tijden van scheiding en de toekomst. Ontdek wat de verschillen zijn tussen de huidige wetgeving, het wetsvoorstel en een verplicht pensioenplan en wat dit voor jou betekent.
Pensioen krijgt weinig aandacht
In de praktijk krijgt de pensioenverdeling bij een scheiding nu vaak niet de aandacht die het verdient. Veel mensen zijn vooral bezig met wie er in het huis mag blijven wonen, wie de auto krijgt, hoe het geregeld gaat worden met de kinderen, alimentatie enzovoorts. Eigenlijk hoort de pensioenverdeling ook in dit rijtje thuis, maar in de praktijk blijkt het een ondergeschoven kindje te zijn. Zonde! Zeker als je je bedenkt dat het pensioen -na het huis- vaak het grootste bezit is wat mensen hebben.
Huidige wetgeving: binnen 2 jaar pensioenen verdelen
Op dit moment is de pensioenverdeling bij scheiding geregeld op basis van verevening: een ex-partner heeft recht op de helft van het pensioen van de wederhelft, wat gedurende het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Om hier aanspraak op te maken moeten jullie dit binnen 2 jaar na de scheiding zelf melden bij de pensioenuitvoerder. Doen jullie dit niet, dan ontvang je vaak helemaal geen ouderdomspensioen van je ex-partner.
Het grootste nadeel van de huidige wetgeving is dat de financiële situaties van ex-partners van elkaar afhankelijk blijven. Zo krijgt de ene ex-partner zijn of haar deel pas uitgekeerd, wanneer de ander ook daadwerkelijk met pensioen gaat. Het is hierdoor mogelijk partnerpensioen te ontvangen van de je ex-partner, terwijl je zelf nog werkend bent of juist wanneer je zelf al een aantal jaar de pensioenleeftijd bereikt hebt.
Om te zorgen dat je het pensioen van je ex ook daadwerkelijk van zijn of haar pensioenuitvoerder krijgt, moet je dit binnen 2 jaar na scheiding doorgeven. Omdat je dit zelf moet doen, wordt de melding bij de pensioenuitvoerder vaak ondergesneeuwd door andere zaken die bij een scheiding komen kijken. Het wordt op de lange baan geschoven en er wordt door de ex-partners veelal niet binnen 2 jaar actie ondernomen. Het gevolg hiervan is dat de pensioenen op jullie eigen rekeningen worden gestort en je dit vervolgens zelf moet verdelen en naar elkaar moet overmaken. In de praktijk gebeurt dit niet altijd en brengt dit problemen met zich mee.
Het nieuwe wetsvoorstel: een verplicht pensioenplan
In het nieuwe wetsvoorstel is geregeld dat de verdeling van de pensioenen, die tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd, meteen wordt doorgevoerd door de pensioenuitvoerders, tenzij jullie anders aangeven. Het grote verschil met de oude wetgeving is dat er in de nieuwe situatie sprake is van conversie: het te verdelen pensioen wordt losgekoppeld van de ex-partner. Het halve pensioen van de een wordt als het ware gekoppeld aan de naam van de ander. Het voordeel hiervan is dat de financiële situaties van de ex-partners niet meer afhankelijk van elkaar zijn. De pensioenen worden op het moment van scheiding eenmalig verdeeld en, onafhankelijk van de ex-partner, uitgekeerd vanaf de eigen pensioengerechtigde leeftijd. Het gevolg hiervan is dat ex-partners niet hoeven ‘te wachten’ op elkaars pensioen, maar ook dat het nabestaandenpensioen verdwijnt.
Als jij (of je ex-partner) deze conversie, straks als het wetsvoorstel is aangenomen, anders wil regelen, dan moet je dat op tijd doen: voordat de scheiding wordt uitgesproken. Zorg ervoor dat je een betrouwbare pensioenadviseur in de arm neemt om te bekijken wat dan de beste optie is voor jullie situatie.
De verzekeraars en pensioenfondsen pleiten daarnaast voor een verplicht pensioenplan. Het gevolg hiervan is dat een scheiding niet kan worden uitgesproken zonder pensioenplan. Dit verplichte pensioenplan bij echtscheiding zorgt ervoor dat ex-partners gedwongen worden na te denken over de financiële consequenties van de pensioenverdeling. Na de scheiding kan de verdeling namelijk niet meer teruggedraaid worden. Bewuste keuzes maken op dit gebied kan ruzie en onenigheid in de toekomst voorkomen.
Oplossing
Een echtscheiding is voor niemand leuk. Het laatste wat je wilt is op een vervelende manier en met veel ruzie uit elkaar gaan. Ook al is het pensioen nu misschien nog ver van je bed, het is wel belangrijk om je ervan bewust te zijn dat jouw opgebouwde pensioen vaak veel geld waard is. Hierdoor is het dus de moeite waard om aandacht te besteden aan de verdeling ervan.
Vanzelfsprekend komt er veel op je af als je gaat scheiden. Naast het emotionele stuk, moet er ook van alles geregeld en op papier gezet worden. Creantis en Uitelkaar.nl willen zorgen voor een stuk helderheid en nazorg bij een echtscheiding. Onlangs zijn zij een unieke samenwerking aangegaan om ervoor te zorgen dat je, ook met de nieuwe wetgeving en een eventueel toekomstig verplicht pensioenplan, een pensioenadvies op maat kunt krijgen. Hiervoor wordt er gekeken naar jullie persoonlijke situatie: de hoogte van de pensioenen, de rechten, de beste manier van verdeling. Hierdoor krijg je inzicht in je situatie nu, na de scheiding en in de toekomst. Dit geeft rust en helderheid, want je kunt er dan op rekenen dat je pensioen goed geregeld is en je kunt genieten van een fijne, oude dag.
REAGEER OP DEZE BLOG