Menu

Pokke Waterpokken

waterpokken1

Hoe pokke zijn waterpokken?

Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente. Waterpokken is een zeer besmettelijke virusinfectie, die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het virus verspreidt zich via uitgeademde lucht, niezen, hoesten en speeksel. Nadat je baby of kind is besmet met het virus duurt het wel tot 3 weken voordat je kind ziekteverschijnselen krijgt. Je kind is zelf besmettelijk vanaf één dag voordat de huiduitslag optreedt totdat de blaasjes indrogen tot korstjes.

Symptomen waterpokken

De ziekte begint met verkoudheid, gevolgd door koorts en jeukende uitslag. Over het hele lichaam kunnen rode vlekjes / bultjes en blaasjes ontstaan, zelfs in de mond, in het haar en op de oogleden. Sommige kinderen hebben echter maar enkele blaasjes. Het ene kind kan zich flink ziek voelen terwijl het andere kind nauwelijks last lijkt te hebben. De blaasjes treden in verschillende stadia naast elkaar op, dus vlekjes, blaasjes en korstjes kunnen naast elkaar optreden.

Soms kan een kind ook hevig hoesten. Na een paar dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Het kan twee weken duren voor de laatste korstjes weg zijn. Krijgt een kind waterpokken in zeer lichte mate en/of op zeer jonge leeftijd (onder een jaar) dan is er een kleine kans dat het kind de ziekte later toch nogmaals doormaakt.

Wat kun je tegen waterpokken doen?

In Nederland wordt er niet standaard tegen waterpokken ingeënt. Je kind moet deze ziekte gewoon doormaken. Het is beter om niet de koorts te bestrijden. Dit is een natuurlijk afweermechanisme van het lichaam om de ziekte te overwinnen.

Er zijn geen medicijnen die helpen tegen waterpokken. Ook geen medicijnen waar het sneller van overgaat. Wel kunt u een koelende vloeistof (lotio alba) op de vlekjes aanbrengen. Ook is er KidsClin, een waterpokkenschuim. Effectief en verlichting van de jeuk. Beide kunt u kopen bij de drogist of apotheek. Ook schijnt een bad met havermout verlichting te brengen tegen de jeuk.

De blaasjes in de mond zijn pijnlijk met drinken en eten. Geef vooral geen zure vruchtensappen te drinken die prikken echt vreselijk. Het eten van een waterijsje kan verlichting geven. Blaasjes in de vagina kunnen prikken bij het plassen. Het helpt dan om na te spoelen met water.

waterpokken

Probeer te voorkomen dat het kind gaat krabben, dan gaan de blaasjes ontsteken en kunnen littekens ontstaan. Vertel je kind ook dat er lelijke plekken ontstaan die nooit meer weg gaan als het krabt. Het helpt om de nagels van je kind kort en schoon te houden, dit vermindert de kans op infecties. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan. Een baby kun je speciale anti-krabwantjes of sokjes aandoen (eventueel alleen in bed). Je kind mag gewoon in bad of onder de douche.

Wel of niet naar kinderopvang en/ of school?

Wanneer je kind zich goed genoeg voelt, kan het gewoon naar de kinderopvang en/ of school. De besmettelijke periode begint immers al een dag voordat de eerste ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Volgens de GGD is het daarom niet zinvol om een kind met waterpokken om die reden thuis te houden. Er heerst vaak een epidemie op de kinderopvang en/of school. Er zijn kinderdagverblijven die afwijkende regels ten opzichte van het GGD advies hanteren en wel willen dat je je kind thuishoudt. Overleg dus altijd met de kinderopvang en/of school of je kind mag komen. Als je kind zich ziek voelt, dan hou je hem of haar natuurlijk gewoon thuis!

Risico’s waterpokken

Probeer te voorkomen dat vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap (die nog geen waterpokken hebben gehad) worden besmet.

Waterpokken kan het ongeboren kind beschadigen als moeder het tijdens de zwangerschap heeft. Gelukkig hebben bijna alle volwassenen in Nederland de waterpokken als kind gehad. Dat geldt dus ook voor de aanstaande moeders. Baby’s en mensen met een ernstig verminderde weerstand kunnen extra ziek worden van de waterpokken.

Hoe gaat het verder?

Meestal is uw kind binnen 10 dagen genezen. Daarna is het tegen de ziekte beschermd. Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later plaatselijk een huiduitslag veroorzaken. Dit noemt men gordelroos (herpes zoster).

Waterpokken zijn dus best pokke, maar komen gelukkig zelden nog een keer terug!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 4 = vier




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.