Menu

Pubers en het loyaliteitsconflict na de scheiding

loyaliteitsconflict

De vrijheid van loyaliteit.

Jesse (13) vertelt dat hij het lastig vindt om te moeten kiezen bij wie hij zijn verjaardag dit jaar gaat vieren. Altijd moet er gecontroleerd worden waar hij zijn verjaardagen afgelopen jaren heeft gevierd. Hij zit er over te denken om dit jaar maar niet zijn verjaardag te vieren. Al dat gezeur!

Jesse kan kiezen tussen of bij zijn moeder en zusje of bij zijn vader of niet. Hij wil niemand te kort doen. Zijn moeder heeft het al zo zwaar omdat zij alles nu alleen moet doen. Zijn moeder zal het wel goed vinden, denkt hij, maar er komt altijd een maar. Zo van: “toch jammer dat je het niet hier viert” of “Ik zorg toch voor een gebakje hoor”. Jesse gaat dan weer twijfelen.

Zijn vader ziet hij maar een keer in de twee weken en Jesse kan niet echt opschieten met vader’s nieuwe vriendin. Maar toch wil hij het gewoon leuk hebben die dag.

Loyaliteitsconflict

Kinderen voelen de druk naar speciale dagen groter worden. Niet alleen voor de verjaardag, maar ook voor het zwemdiploma halen, uitzwaaien bij schoolreis, naar de ouderavond gaan. Er ontstaat dan een gespleten loyaliteit.

Tips

Wat ouders zeker niet moeten doen is:

  • De keuze bij het kind leggen, wie wil jij erbij hebben?
  • Aannemen dat de andere ouder toch niet komt. Hij/zij heeft door de week toch geen tijd.
  • Een “ja, maar” boodschap afgeven. Het kind hoort de goedkeuring maar voelt afkeuring.

Een kind wil soms iets met de ene ouder en soms iets met de andere ouder kunnen doen en soms wil hij/zij dat beide ouders er voor hem kunnen zijn. Oftewel het kind heeft recht op de vrijheid van loyaliteit. Kun je dit als ouder doen, dan doet dat geen afbreuk aan je ouder-kind relatie maar geeft juist ruimte en verbondenheid.

Uit diverse gesprekken is gebleken dat door het ontbreken van de vrijheid van loyaliteit er drie verliezers zijn, namelijk het kind en beide ouders. Want het resultaat is dan dat beide ouders het kind kwijtraken. Het kind kiest niet voor een van de ouders, het kiest voor GEEN ouders!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × 3 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.