Menu

Reisdocumenten voor gescheiden ouders

1 reactie
reisdocumenten voor gescheiden ouders

De Koninklijke Nederlandse Marechaussee controleert  strenger op reisdocumenten voor gescheiden ouders. Hierdoor zijn inmiddels zeker tien ontvoeringen verhinderd. Het strengere beleid heeft echter ook kanttekeningen.

Om te voorkomen dat gescheiden ouders niet mogen uitreizen met hun kind, dienen ze goed voorbereid aan de paspoortcontrole van bijvoorbeeld een luchthaven te komen. Zo dient de thuisblijvende ouder een formulier, genaamd ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’, in te vullen waaruit blijkt dat de thuisblijvende ouder toestemming voor de reis geeft. Ook moet er een uittreksel van het Gezagsregister worden meegenomen waaruit zou moeten blijken dat de met het kind meereizende ouder het gezag over het kind heeft. Verder dient er een uittreksel van het kind uit het bevolkingsregister meegenomen te worden en een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft. Wanneer niet aan al deze eisen wordt voldaan, is de kans aanwezig dat uitreizen niet wordt toegestaan.

Volgens de vFAS kan deze methode worden verbeterd. Niet alleen is het opvragen van alle documenten omslachtig, ook brengt het de nodige kosten en tijdsverlies met zich mee. Wanneer het uittreksel van het Gezagsregister zou worden verbeterd, bijvoorbeeld door alle kinderen daarin op te nemen en duidelijk te maken wie er wel met het gezag belast is, kan de procedure al worden vereenvoudigd. In de meeste gevallen zijn het moeders die een andere achternaam dan hun kinderen hebben; dit leidt tot vragen bij de Marechaussee. Ook wordt er nog te veel onderscheid gemaakt tussen huwelijkse en niet-huwelijkse kinderen. Door de wet aan te passen kunnen ouders ook buiten het huwelijk gezamenlijk met het ouderlijk gezag worden belast ter gelegenheid van de erkenning. Wanneer zij vervolgens uit elkaar gaan, behouden de kinderen recht op gelijkwaardig ouderschap.

Bron: verder-online.nl

REACTIES

Annette van der Maarel - 1 jul 2014

Interessante blog ook voor mijn cliënten; stiefouders en ouders uit samengestelde gezinnen. Ik zal de link delen! Hartelijke groet, Annette van der Maarel

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − 1 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.