Na een scheiding ervaren mensen vaak tegelijkertijd opluchting en kwetsbaarheid. Opluchting omdat voorbij is wat zo beklemmend was. Kwetsbaarheid vanwege de ongewisse toekomst. Fijn en pijn dus. Met dat gevoel van kwetsbaarheid kwam Sonja voorzichtig op de proppen in ons tweede gesprek.
Inhoud blog
Op een feestje
‘Ik was laatst op een feestje van mijn zus. Voor het eerst alleen, zonder Marc. Dat was best fijn, want iedereen was opgelucht dat hij er niet bij was met zijn luidruchtige gedoe. Ik ook. Maar toch ben ik al heel snel weer naar huis gegaan.’ Als we doorpraten over wat haar deed ‘vluchten’ van het feestje moet ze even snikken. ‘Het lijkt wel alsof ik van mijn familie vervreemd ben. Ik weet gewoon niet meer hoe ik me moet gedragen. Ik dacht ineens: wat voeg ik nou toe op dat feestje.
Ik realiseerde me dat de grote verhalen en grappen en grollen die Marc vertelde me aan de ene kant enorm irriteerden, maar aan de andere kant ook houvast gaven. Ik hoefde dan niks, als hij op zijn praatstoel zat. Ik verschool me een beetje achter zijn lawaai, denk ik. Dat had ik me niet gerealiseerd.’
Leuke dingen doen
Het is zo makkelijk gezegd: na een scheiding is het belangrijk om jezelf weer opnieuw uit te vinden. Ga lekker leuke dingen doen die je in je huwelijk niet kon doen of die je ex niet leuk vond, zegt iedereen. En ja, dat is zeker een goede manier om je verdriet en de pijn te boven te komen en ook belangrijk om te doen. Maar soms weet je helemaal niet wat ‘leuke dingen’ zijn of dat je zelf wel zo leuk vond wat je ex niet leuk vond. En die kwetsbaarheid is niet echt weg te poetsen.
Ik voel me een vreemde
‘Vind je dat ik had moeten blijven op die verjaardag?’ vroeg Sonja, ‘Het lukte gewoon niet om te blijven. Toen ik me realiseerde dat ik Marc eigenlijk ook miste, wilde ik naar huis. En wel meteen! Hoewel ik natuurlijk wel wist dat hij daar ook niet zou zijn. Ik keek naar mijn familieleden en naar de vrienden van mijn zus en ineens voelde ik me een vreemde tussen die mensen. Alsof ik er voor het eerst zat. Ik wist niet wat ik moest zeggen, kon gewoon geen vraag bedenken om aan mijn schoonzus te stellen, die naast me zat. Heel pijnlijk en ongemakkelijk.’
Alles went, zonder een vent
Ik zeg haar dat op zo’n moment naar huis gaan een heel adequate oplossing is voor dat moment. Als je je zo ongemakkelijk voelt, heeft het weinig zin om jezelf te forceren en in die situatie te blijven. Dan ga je je alleen maar vervelender voelen. Ik complimenteer haar er ook mee dat ze wel na is gaan denken over die situatie en dat ze het met me bespreekt. ‘Het is ook enorm wennen, al die nieuwe situaties…. Een verjaardagsfeestje zonder je partner, bijvoorbeeld. Daar heb je nu al 1 ervaring mee opgedaan. Dat gaat een volgende keer al helpen.’
Kwetsbaarheid
Ik schets haar de rouwcirkel, die niet alleen werkt bij het verwerken van een verlies na een sterven, maar die net zo van toepassing is als je rouwt om de scheiding van je geliefde:
breuk – rouwen-betekenis geven – contact maken – hechten – breuk
Rouwen en betekenis geven aan de breuk is essentieel, maar het maakt je kwetsbaar en leeg. En dát zien als belangrijk, dat is essentieel. Ik denk dat Sonja wel begreep wat ik met dat laatste bedoelde, al liep ze wat peinzend de deur uit. Rouwen om een geliefde kost tijd en aandacht.
Gratis telefoongesprek
Heb je behoefte aan een goed gesprek waarin ik met je kan meedenken over jouw betekenisgeving van het verlies? Meld je hiervoor gratis aan via: info@praktijkvoorpsychologieschaart.nl. De eerste 5 mensen die zich aanmelden, krijgen een gratis telefonisch gesprek met mij als liefdesverdrietpsycholoog. Wees er dus snel bij!
Hester Schaart.
www.liefdesverdrietpsycholoog.nl
Lees ook de andere blogs van Hester.
REAGEER OP DEZE BLOG