Nu ik ga trouwen, komt er tegelijk een nieuwe fase aan. Als volwassenen fuseren we tot een stel (met huwelijkse voorwaarden). Nu zijn ook de kinderen en hun omstandigheden aan de beurt. Als buitenstaander zou je denken dat het samensmelten van de gezinnen al eerder begonnen was. Maar dat is niet zo.
Eerste fase van de fusie
In de eerste fase van onze relatie hebben we onze levens zo veel mogelijk gescheiden gehouden. P-te-p en ik hadden een eigen leven dat op een gegeven moment samenkwam met samenwonen. De sturing van onze beide gezinnen had alleen die overlap die handig was, of als het zo uit kwam. Er zat – op mijn verzoek – geen automatisme in. We hadden nog geen samengesteld gezin. Mijn kinderen gingen naar de opvang en de kinderen van p-te-p niet. Wel haalde ze mijn kinderen op, als ik nog aan het werk was. Als dat nodig was, dan was er eerst overleg. Andersom ook. Als p-te-p ergens heen ging, dan nam ze haar kinderen mee. We waren geen automatische oppas voor elkaar. Dit hebben we de eerste twee jaar zo gedaan.
Optimalisatie
Na een herziening van de afspraken van mijn co-ouderschap begonnen we te kijken naar optimalisaties. P-te-p ging meer voor mijn kinderen zorgen, maar krijgt daar een vergoeding voor. Anders zouden we de kosten kwijt zijn aan de kinderopvang en p-te-p werd door deze extra taak minder mobiel qua werk. Ik ging steeds meer werken. Ook mijn eigen bedrijf begint echte vormen aan te nemen. De zaken die anders blijven liggen, komen voor rekening van p-te-p, of we huren iemand in. De stap die we maakten lag in het eerst onderling beleggen van taken in het kader van de efficiëntie.
Samengesteld gezin
Nu gaan we de laatste fase in en wordt het een heus samengesteld gezin. De dagelijkse verzorging van de kinderen komt steeds meer voor rekening van p-te-p en ik laat het wat betreft mijn dochters steeds een beetje meer los. Als het me lukt dan zwaai ik alle kinderen uit met schoolreisje en naar sporten brengen en halen doe ik ook veelvuldig. De oudervereniging van school gaan we al delen en p-te-p gaat niet alleen administratief mee werken binnen mijn bedrijfje, maar gaat ook opgeleid worden. Dit in gelijke tred met het schoolgaan van de kinderen. Ik zit aardig aan de top van de uren per week dat ik kan werken, maar bij p-te-p zal nog ruimte komen.
Verschillen
Er zullen in ons samengesteld gezin altijd verschillen zijn. De financiële middelen kunnen we niet gelijk trekken, omdat de ex van p-te-p veel minder alimentatie betaalt dan mijn ex. Het rooster van wanneer de kinderen bij welke ouder zijn, zal nooit synchroon lopen. Op zich is dat geen probleem. Maar de kinderen worden steeds ouder en we zullen dit steeds moeten uitleggen. En we zullen eerlijk moeten zijn: het ene kind zal straks meer middelen blijken te hebben, dan het andere.
Daniel is vorig jaar gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april verschenen en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.
REAGEER OP DEZE BLOG