Scheiden en onderneming: de valkuilen
Ben je getrouwd en heeft tenminste één van jullie een onderneming? Dan is een scheiding in de praktijk vaak extra lastig. Of toch niet? Je kunt een vechtscheiding namelijk heel goed voorkomen. In dit artikel geven we je daartoe een paar handvatten. In een huwelijk kiezen ondernemers vaak voor huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding. Dit beding riep de overheid in het leven, zodat de getrouwde ondernemers jaarlijks hun inkomsten kunnen verdelen met hun partners. Door ieder jaar transparant elkaars inbreng in de huishouding te berekenen en te verdelen, zouden partners discussie over winstverdeling kunnen voorkomen. In de praktijk gebeurt dit eigenlijk nooit.
Wat maakt scheiden met een onderneming lastig?
In werkelijkheid stromen financiën dus door elkaar: partners zetten een handtekening onder bedrijfsleningen bij de bank. Bedrijven worden opgezet met geld op de gemeenschappelijke rekening. Jaarlijks verdwijnt al het geld van het paar met een eigen zaak op de grote hoop voor het huishouden. Het gebeurde toen in goed vertrouwen. Niks menselijks is ons vreemd.
De twist bij de scheiding
Maar als je uit elkaar gaan en er is geen beeld van de financiën, roept dat vragen op. Zoals van wie welk aandeel van de winst en pensioen is. Je kan zo in een vervelende discussie verzanden. Wat zeggen de winstcijfers nou precies? Waar heb ik recht op? En in het geval van de ondernemer let je natuurlijk ook op het voortbestaan van het bedrijf. De rechter verrekent alimentatie immers gebaseerd op de winstcijfers over de afgelopen 3 jaar. Maar is die alimentatie wel verantwoord en reëel berekend voor het voortbestaan van je onderneming? Probeer in zo’n geval dus te voorkomen dat er verwijten onderling ontstaan. Voorkom een sfeer waarin vermoedens ontstaan dat één van de partners informatie achterhoudt of manipuleert.
Hoe kan je het beste scheiden als je een onderneming hebt?
Voorkomen is vaak beter dan genezen, maar omdat het vaak niet gebeurt: haal stoom van de ketel. Mocht je er allebei niet uitkomen dan is het altijd slim om een scheidingsbemiddelaar in te schakelen. Dat is gezond voor het scheidende paar, maar ook voor de voortgang van het bedrijf. Hierbij is het ook handig om je te laten adviseren door professionals die precies weten hoe ze je jaarcijfers en pensioen moeten interpreteren, verrekenen en verdelen. Onze financiële adviseurs kijken ook graag met je mee en helpen je om er voor beide partijen het beste uit te halen.
REAGEER OP DEZE BLOG