Menu

Scheiden en een eigen onderneming, de valkuilen

scheiding en de eigen onderneming

Scheiden en onderneming: de valkuilen

Ben je getrouwd en heeft tenminste één van jullie een onderneming? Dan is een scheiding in de praktijk vaak extra lastig. Of toch niet? Je kunt een vechtscheiding namelijk heel goed voorkomen. In dit artikel geven we je daartoe een paar handvatten. In een huwelijk kiezen ondernemers vaak voor huwelijkse voorwaarden met verrekenbeding. Dit beding riep de overheid in het leven, zodat de getrouwde ondernemers jaarlijks hun inkomsten kunnen verdelen met hun partners. Door ieder jaar transparant elkaars inbreng in de huishouding te berekenen en te verdelen, zouden partners discussie over winstverdeling kunnen voorkomen. In de praktijk gebeurt dit eigenlijk nooit.

Wat maakt scheiden met een onderneming lastig?

In werkelijkheid stromen financiën dus door elkaar: partners zetten een handtekening onder bedrijfsleningen bij de bank. Bedrijven worden opgezet met geld op de gemeenschappelijke rekening. Jaarlijks verdwijnt al het geld van het paar met een eigen zaak op de grote hoop voor het huishouden. Het gebeurde toen in goed vertrouwen. Niks menselijks is ons vreemd.

De twist bij de scheiding

Maar als je uit elkaar gaan en er is geen beeld van de financiën, roept dat vragen op. Zoals van wie welk aandeel van de winst en pensioen is. Je kan zo in een vervelende discussie verzanden. Wat zeggen de winstcijfers nou precies? Waar heb ik recht op? En in het geval van de ondernemer let je natuurlijk ook op het voortbestaan van het bedrijf. De rechter verrekent alimentatie immers gebaseerd op de winstcijfers over de afgelopen 3 jaar. Maar is die alimentatie wel verantwoord en reëel berekend voor het voortbestaan van je onderneming? Probeer in zo’n geval dus te voorkomen dat er verwijten onderling ontstaan. Voorkom een sfeer waarin vermoedens ontstaan dat één van de partners informatie achterhoudt of manipuleert.

Hoe kan je het beste scheiden als je een onderneming hebt?

Voorkomen is vaak beter dan genezen, maar omdat het vaak niet gebeurt: haal stoom van de ketel. Mocht je er allebei niet uitkomen dan is het altijd slim om een scheidingsbemiddelaar in te schakelen. Dat is gezond voor het scheidende paar, maar ook voor de voortgang van het bedrijf. Hierbij is het ook handig om je te laten adviseren door professionals die precies weten hoe ze je jaarcijfers en pensioen moeten interpreteren, verrekenen en verdelen. Onze financiële adviseurs kijken ook graag met je mee en helpen je om er voor beide partijen het beste uit te halen.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 8
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.