Menu

Scheiden en eigen woning

scheiden en eigen woning

Als u gaat scheiden en een eigen woning heeft, dan spelen er allerlei extra aspecten mee. Niet alleen financieel, maar juist ook emotioneel. Want linksom of rechtsom, minimaal één van u beiden gaat het huis verlaten. En dat is vaak niet makkelijk, omdat uw eigen woning ook emotionele waarde vertegenwoordigt. Een eigen plek, waarin het heerlijk thuiskomen was. Uw kinderen zijn er misschien wel geboren en opgegroeid en u heeft er samen mooie momenten beleefd. Meestal wil een van de twee daarom graag in de woning blijven wonen. Hoe zit het dan met uitkopen, de hypotheek, overwaarde en het totale financiële plaatje? We lichten een aantal zaken toe.

Scheiden en eigen woning fiscaal

Bij een scheiding met een eigen woning moet u de waarde van de woning met elkaar verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet deze waarde met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit als een schenking. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, hetgeen weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning heeft. Daarnaast moet u ook de tweejaarsperiode volgens de scheidingsregel voor de renteaftrek goed in de gaten houden.

Wat is de bijleenregeling?

De bijleenregeling is een belastingmaatregel, ingevoerd om de hypotheekrenteaftrek te beperken. De bijleenregeling geldt als u uw huis verkoopt met overwaarde. Deze bijleenregeling houdt in dat u de overwaarde van de woning die u verkoopt, moet investeren in de woning die u eventueel aankoopt. Hiermee voorkomt de belastingdienst dat u extra belastingvoordeel heeft als u de overwaarde niet gebruikt.

Voorbeeld

De overwaarde van de woning die u verkoopt is € 30.000. U koopt een nieuwe woning van € 210.000. De hypotheekrente is dan aftrekbaar over een lening van maximaal € 180.000 (€ 210.000 – € 30.000). Gaat u de overwaarde niet gebruiken en sluit u bijvoorbeeld een hypotheek af voor het volledige bedrag van de nieuwe woning à € 210.000? U mag de hypotheekrente maar tot het maximale bedrag van € 180.000 aftrekken.

De belastingdienst heeft een rekenhulp voor de bijleenregeling, die u in de meeste situaties kunt gebruiken: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/bijleenregeling/

Wat houdt de tweejaarsperiode in?

De tweejaarsperiode betekent dat de vertrekkende partner de woning – fiscaal gezien – nog maximaal twee jaar lang als eigen woning mag aanmerken. In de praktijk wordt vaak gedacht, dat de tweejaarsperiode pas ingaat op het moment dat ieder op een eigen woonadres staan ingeschreven. Dat klopt niet, de termijn gaat in op het moment dat één van de partners het huis definitief verlaat. Dat hoeft overigens niet het moment te zijn, waarop men uit de woning vertrokken is.

Partneralimentatie en eigen woning

Een belangrijke vraag is of er partneralimentatie betaald gaat worden. De partneralimentatie kan er namelijk toe leiden dat u de herfinanciering van de woning niet voor elkaar krijgt. De bank kijkt bij het verstrekken van de hypotheek namelijk naar het inkomen, het opgebouwd vermogen en wat de financiële verplichtingen zijn. Kinderalimentatie speelt hierin overigens geen rol. Als blijkt dat herfinanciering door de partneralimentatie niet mogelijk is, kan er altijd nog naar andere creatieve oplossingen gekeken worden. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende financiering door uw eigen familie of het overdragen van het economische eigendom van de woning aan de achterblijvende partner. Iedere oplossing heeft echter specifieke voor- en nadelen. Laat u zich dus altijd goed informeren én adviseren.

De Scheidingsplanner

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 3
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Wat er gebeurt als mensen uit elkaar gaan is dat zij in hun eigen waarheid gaan geloven. En die waarheid wordt heel belangrijk. Alleen, die waarheid is perceptie, het is maar net hoe je het bekijkt. Wat voor jou een ‘6’ is, is voor de ander een ‘9’. Het is maar net hoe je er Lees verder > waarheid is perceptie
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.