Menu

Scheiden en kinderen? 5 belastingzaken om rekening mee te houden

scheiden kinderen belastingzaken

Ieder jaar besluiten veel mensen om uit elkaar te gaan. Een ingrijpende beslissing waarbij je samen veel moet regelen. Zeker als je thuiswonende kinderen hebt. Hoewel je hoofd er misschien niet naar staat, is het belangrijk ook stil te staan bij de belastingzaken en toeslagen die je moet regelen. Om gescheiden ouders hierbij te helpen, zet de Belastingdienst vijf veelgestelde vragen en antwoorden op een rij.  

Veel ouders die scheiden of uit elkaar gaan hebben moeite om hun belastingzaken te regelen op basis van hun nieuwe situatie. De Belastingdienst voert daarom de campagne ‘Wilt u verder, maar niet met elkaar’ om hen hierbij te helpen. Zo zet je met de persoonlijke scheiden-checklist duidelijk op een rij aan welke belastingen en toeslagen je moet denken. Ook voor scheiders met thuiswonende kinderen. De Belastingdienst beantwoordt vijf veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Op welke kortingen en toeslagen heb ik recht?

Als je na de scheiding voor de kinderen zorgt, kun je recht hebben op korting op je inkomstenbelasting en toeslagen. Denk aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting,  kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Om in aanmerking te komen, moet je vaak aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo geldt bij de inkomensafhankelijke combinatiekorting bijvoorbeeld dat je kind jonger dan 12 jaar is, je moet werken én je in 2021 meer dan 5.153 euro verdient.

Op welke toeslagen je recht hebt is afhankelijk van onder meer je inkomen, of je co-ouder bent en of je partneralimentatie betaalt of ontvangt. De Belastingdienst raadt aan goed te checken op welke toeslagen je wel of geen recht hebt.

Wil je na de scheiding toeslagen aanvragen of wijzigen? Regel dan eerst dat je ex-partner geen toeslagpartner meer is en dus niet langer meetelt voor jouw toeslag.

Co-ouderschap
Kies je voor co-ouderschap? De kinderen wonen in dat geval afwisselend bij jou en je ex-partner en jullie delen de kosten voor opvoeding en levensonderhoud. Ruim een kwart van de ouders met thuiswonende kinderen kiest voor co-ouderschap.

Bekijk wat je moet regelen als je co-ouder wordt en wat dit betekent voor je toeslagen.

Hoe zit het met toeslagen die ik al krijg en mijn voorlopige aanslag?

Wijzigt je financiële situatie door de scheiding? Dan is het verstandig om je voorlopige aanslag en toeslagen op tijd aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je inkomen, een nieuwe (toeslag)partner, het aantal kinderopvanguren en je nieuwe woonsituatie. Dat voorkomt dat je maandelijks niet te veel betaalt of te veel terugkrijgt. Geef wijzigingen in je voorlopige aanslag daarom zo snel mogelijk door. In vier stappen pas je zelf je voorlopige aanslag online aan in Mijn Belastingdienst. Voor je toeslagen doe je dat via Mijn toeslagen.

Hoe zit het met partneralimentatie?

Ex-partners kunnen verplicht zijn elkaar te onderhouden na het verbreken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit heet partneralimentatie. Ontvang je alimentatie? Dan betaal je hier belasting over. Betaal je alimentatie? Dan kun je dit aftrekken bij je belastingaangifte. De aftrek van partneralimentatie wordt de komende jaren verlaagd. Voor inkomens vanaf € 68.507 geldt dat per 1 januari 2021 de betaalde partneralimentatie aftrekbaar is tegen maximaal 43%. Heb je uitstel aangevraagd en moet je nog belastingaangifte over 2020 doen? De betaalde partneralimentatie was in 2020 aftrekbaar tegen maximaal 46%.

Partneralimentatie kan gevolgen hebben voor je voorlopige aanslag en toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag. Geef daarom op tijd veranderingen in je financiële situatie door via Mijn Belastingdienst en Mijn toeslagen. Nog een tip: schakel een adviseur in en leg de gemaakte afspraken goed vast.

Heb ik recht op kinderalimentatie? ­

Gaan de kinderen alleen bij jou wonen? Dan betaalt je ex-partner kinderalimentatie. Als de kinderen alleen bij je ex-partner gaan wonen, betaal jij kinderalimentatie. Ook bij kinderalimentatie is het belangrijk om de gemaakte afspraken hierover goed vast te (laten) leggen. Denk aan het bedrag van de alimentatie en wanneer de betaling plaatsvindt. Dit kan in een ouderschapsplan. Goed om te weten: kinderalimentatie is geen aftrekpost. Ook wordt het niet als inkomen gezien. Dit betekent dat je het bedrag dat je ontvangt of betaalt aan kinderalimentatie niet opgeeft in je belastingaangifte.

Samen of apart belastingaangifte doen?

Vaak gaan mensen in de loop van een jaar uit elkaar. Je kunt ervoor kiezen om dat hele jaar nog als fiscaal partners belastingaangifte te doen. Dat heeft als voordeel dat je de inkomsten en aftrekposten nog een laatste keer gunstig kunt verdelen. Iedere verdeling mag, zolang het totaal uitkomt op 100%. Houd er wel rekening mee dat de verdeling van het vermogen en de aftrekposten invloed kan hebben op de hoogte van de toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen.

Besluit je het jaar van de scheiding nog fiscaal partners te blijven? Dan is het raadzaam om samen digitaal belastingaangifte te doen. Zo voorkom je dat je iets vergeet in te vullen of de gegevens van bijvoorbeeld je ex-partner onjuist invult. De meeste gegevens van jullie beiden zijn namelijk al bekend in de online aangifte. Bijvoorbeeld gegevens over de woning, hypotheek en spaartegoeden.

Lukt het niet om samen aangifte te doen terwijl je wel fiscaal partners bent? Geen probleem, dan kan je ook alleen aangifte doen. Je hebt dan nog wel de inkomensgegevens en aftrekposten van je ex-partner nodig.

Kies je ervoor om niet als fiscaal partners belastingaangifte te doen? Dan kun je de aangifte gewoon alleen doen. Let wel op: de inkomsten en aftrekposten kun je in dat geval niet meer verdelen.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over belastingzaken en scheiden op belastingdienst.nl/scheiden en vul de persoonlijke scheiden-checklist in.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes + 5 =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.