Menu

Scheiden met een gezamenlijke schuld: en nu?

Scheiden met een gezamenlijke schuld

Een scheiding is al verdrietig genoeg. Toch kan dit ook nog eens extra veel stress opleveren door de financiële rompslomp die hier nog eens bij komt kijken. Schulden van jou en/of je partner kunnen wellicht parten gaan spelen. Misschien zelfs wel telkens genoemd tijdens discussies. Want hoe zit het nu eigenlijk met de schulden zodra je gaat scheiden? Wie draait hiervoor op?

Wie betaalt de schulden na een scheiding?

Geld lenen is meestal iets wat je samen doet. Wanneer de lening echter enkel op jouw naam staat en je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het afbetalen van deze lening ook alleen voor jouw rekening. Ben je wél in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie hier altijd beide verantwoordelijk voor. In dat geval worden alle schulden gewoon in tweeën gedeeld.

Je ziet ook vaak gebeuren dat iemand de hele schuldenlast op zijn of haar naam laat zetten en de andere partij vervolgens een bedrag ter hoogte van de helft van die schulden overmaakt. Dit is vaak het geval bij een hypotheek. Op zo’n moment wordt iemand dus uitgekocht. De hypotheek komt bij de ander op naam te staan en daarmee kan hij of zij in huis blijven wonen. Het uitkoopbedrag kan hij vervolgens weer gebruiken om een groot deel van de hypotheekschuld af te lossen.

Maak een duidelijk overzicht

Het kan best lastig zijn om alle financiële zaken op een rijtje te zetten. Daarom is het verstandig om hier – indien mogelijk met z’n tweeën – voor te gaan zitten. Bekijk goed wat er maandelijks binnenkomt en wordt afgeschreven. Op die manier zie je ook direct welke schulden er nog worden afgelost en is het eenvoudiger om op te zoeken hoe hoog de schuldeis nog is. Zet dit allemaal in een duidelijk overzicht en maak vervolgens goede afspraken.

Vraag het aan een expert

Er zijn helaas maar weinig mensen die echt als vrienden uit elkaar zullen gaan. Door verdriet en frustratie ontstaat er soms ook woede jegens elkaar. Dan is het heel lastig om nog op een goede manier met elkaar te praten en afspraken te maken. De financiële situatie is eigenlijk nooit iets wat je op eigen houtje moet regelen. Daarom is het belangrijk dat je dit uit handen geeft aan een expert. Iemand die echt weet wat hij of zij doet en hoe de regelgeving is. Een onpartijdig persoon die niet naar de belangen van jullie persoonlijk kijkt, maar enkel wat rechtsgeldig is. Zo kunnen hier geen problemen over ontstaan.

Lenen tijdens de scheiding

Moet je onverhoopt een geldbedrag lenen tijdens de scheiding? Dan kan dit best wel wat problemen opleveren. Zolang de scheiding nog niet rond is, is het namelijk onmogelijk om zelf voor een lening te tekenen. Dan moet je partner namelijk ook meetekenen en zal – in geval van gemeenschap van goederen – ook opdraaien voor de kosten. Meestal is een nieuwe lening dan ook pas mogelijk zodra de scheiding definitief is uitgesproken.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vier = 10




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.