Een scheiding is al verdrietig genoeg. Toch kan dit ook nog eens extra veel stress opleveren door de financiële rompslomp die hier nog eens bij komt kijken. Schulden van jou en/of je partner kunnen wellicht parten gaan spelen. Misschien zelfs wel telkens genoemd tijdens discussies. Want hoe zit het nu eigenlijk met de schulden zodra je gaat scheiden? Wie draait hiervoor op?
Wie betaalt de schulden na een scheiding?
Geld lenen is meestal iets wat je samen doet. Wanneer de lening echter enkel op jouw naam staat en je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan is het afbetalen van deze lening ook alleen voor jouw rekening. Ben je wél in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn jullie hier altijd beide verantwoordelijk voor. In dat geval worden alle schulden gewoon in tweeën gedeeld.
Je ziet ook vaak gebeuren dat iemand de hele schuldenlast op zijn of haar naam laat zetten en de andere partij vervolgens een bedrag ter hoogte van de helft van die schulden overmaakt. Dit is vaak het geval bij een hypotheek. Op zo’n moment wordt iemand dus uitgekocht. De hypotheek komt bij de ander op naam te staan en daarmee kan hij of zij in huis blijven wonen. Het uitkoopbedrag kan hij vervolgens weer gebruiken om een groot deel van de hypotheekschuld af te lossen.
Maak een duidelijk overzicht
Het kan best lastig zijn om alle financiële zaken op een rijtje te zetten. Daarom is het verstandig om hier – indien mogelijk met z’n tweeën – voor te gaan zitten. Bekijk goed wat er maandelijks binnenkomt en wordt afgeschreven. Op die manier zie je ook direct welke schulden er nog worden afgelost en is het eenvoudiger om op te zoeken hoe hoog de schuldeis nog is. Zet dit allemaal in een duidelijk overzicht en maak vervolgens goede afspraken.
Vraag het aan een expert
Er zijn helaas maar weinig mensen die echt als vrienden uit elkaar zullen gaan. Door verdriet en frustratie ontstaat er soms ook woede jegens elkaar. Dan is het heel lastig om nog op een goede manier met elkaar te praten en afspraken te maken. De financiële situatie is eigenlijk nooit iets wat je op eigen houtje moet regelen. Daarom is het belangrijk dat je dit uit handen geeft aan een expert. Iemand die echt weet wat hij of zij doet en hoe de regelgeving is. Een onpartijdig persoon die niet naar de belangen van jullie persoonlijk kijkt, maar enkel wat rechtsgeldig is. Zo kunnen hier geen problemen over ontstaan.
Lenen tijdens de scheiding
Moet je onverhoopt een geldbedrag lenen tijdens de scheiding? Dan kan dit best wel wat problemen opleveren. Zolang de scheiding nog niet rond is, is het namelijk onmogelijk om zelf voor een lening te tekenen. Dan moet je partner namelijk ook meetekenen en zal – in geval van gemeenschap van goederen – ook opdraaien voor de kosten. Meestal is een nieuwe lening dan ook pas mogelijk zodra de scheiding definitief is uitgesproken.
REAGEER OP DEZE BLOG