Menu

Scheiden met een koophuis. Verkopen of blijven wonen?

scheiden met een koophuis

Scheiden met een koophuis

Als je uit elkaar gaat met een koophuis waar jullie samen in wonen, moet je bedenken wat er met het koophuis gaat gebeuren. Houden jullie het? Moet het verkocht worden? Nadat je dat besloten hebt, moet je het een en ander in gang gaan zetten om het financiële en administratieve stuk te regelen.

Wiens eigendom is de woning?

Wanneer je uit elkaar gaat met een koophuis, moet je als eerst bepalen wie de eigenaar van de woning is. Als de woning op naam staat van slechts één van jullie, dan is het gemakkelijk bepaald. Degene die geen eigenaar is, moet vertrekken. Behalve als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. Dan zijn namelijk alle aankopen die jullie voor en tijdens het huwelijk hebben gedaan van jullie beiden. Dit geldt dus ook voor de koopwoning. Jullie kunnen er ook voor hebben gekozen, bij het afsluiten van de hypotheek, om beide eigenaar te worden van het huis. Ook dan hebben jullie beiden de woning in bezit. Bij het Kadaster staat geregistreerd hoe jullie zijn ingeschreven.

Wat gaan jullie doen met gezamenlijk eigendom?

Als jullie allebei eigenaar zijn, dan moeten jullie bedenken wat jullie nu willen met het koophuis. Er zijn een paar opties: een van jullie zou in de woning kunnen blijven wonen of jullie gaan samen het huis verkopen. Willen jullie er allebei in blijven wonen? Dan zal de rechter hier een uitspraak over moeten doen. We zullen de eerste twee opties verder toelichten:

Het huis verkopen

Als eerst moet het huis getaxeerd worden. Op deze manier wordt de vraagprijs bepaald en weten jullie ook of dit al gunstiger is ten opzichte van jullie huidige hypotheekschuld of niet. Met ander woorden: is er als sprake van overwaarde of hebben we het over onderwaarde? Met beide een overwaarde en onderwaarde moeten er afspraken worden gemaakt en beschreven in het echtscheidingsconvenant.

Een van jullie blijft in het huis wonen

Als een van jullie in het huis wil blijven wonen, dan moet de bestaande hypotheek na echtscheiding worden overgenomen. Stel jij bent diegene, dan moet jij de lasten in je eentje kunnen dragen. Ook hiervoor moet het huis eerst getaxeerd worden. Daarna vraag je het actuele bedrag van de hypotheekschuld op. De over- of onderwaarde bepaalt daarna wat je aan je ex-partner moet betalen als uitkoopbedrag. Er wordt altijd rekening gehouden met eventuele inleg van eigen geld. Vervolgens leg je de afspraken die jullie maken over de woning, en uitkoopsom vast in een zogenaamde regelingsakte bij de notaris. Deze akte wordt rechtsgeldig zodra de rechter de scheiding uitspreekt. Zelf moet je vervolgens bij de hypotheekverstrekker je nieuwe hypotheek regelen en aanvragen.

LET OP: Mensen die nog niet officieel zijn gescheiden maar al wel een nieuwe hypotheek willen afsluiten, worden vaak door de bank teruggestuurd. Zij willen eerst een echtscheidingsconvenant zien anders krijg je in de meeste gevallen geen nieuwe lening.

Geen convenant, geen hypotheek

Wat je ook bepaalt te gaan doen met het huis, de afspraken moeten altijd eerst worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.  Zolang de definitieve versie hiervan nog niet bij de rechtbank ligt, kan je niet verder met een hypotheekadviseur en kan de bank je ook niet verder helpen. De situatie bepaalt hoeveel haast je hebt bij het samenstellen van het convenant. Heb je bijvoorbeeld al een bod gedaan op een nieuw huis? Dan zal het convenant met spoed moeten worden ingediend bij de rechtbank zodat jouw bod niet verloopt.

Kies de juiste hulp voor je aan de slag gaat!

Er zijn nog talloze andere zaken die je aandacht vragen tijdens het scheidingsproces. Je moet goed op de hoogte zijn van je situatie nu en de gevolgen van beslissingen voor de toekomst. De hulp van een scheidingsspecialist is daarbij geen overbodige luxe.

Op rechtsinfo worden verschillende scheidingsexperts vergeleken die hulp kunnen bieden bij het regelen en aanvragen van een scheiding.



REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


een × = 2




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.