Menu

Scheiden met kinderen: durf jij in de spiegel te kijken?

1 reactie
scheiden met kinderen

Als je eerlijk bent gaat het niet altijd even goed met je 11 jarige dochter Hannah sinds de scheiding. Ze is de laatste tijd wat stiller en zit veel op haar kamer. Ze lacht minder, er komen minder vriendinnetjes over de vloer. Haar cijfers op school zijn iets gezakt. Echt opvallend zijn de veranderingen niet. De juf op school heeft je erop attent gemaakt. Je had het zelf nog niet eens door. Maar ja, haar oma is nog niet zo lang geleden overleden en ze staat aan het begin van de puberteit. Dat verklaart het gedrag toch?

De dagen na het gesprek met de juf van Hannah denk je veel na. Je voelt je schuldig dat je de veranderingen zelf niet opgemerkt hebt. Maar ja, je bent nog zo druk met je eigen emoties, je nieuwe baan, alle ballen in de lucht houden en de steeds terugkomende conflicten met je ex, de vader van Hannah. De scheiding is nu anderhalf jaar geleden maar over welk onderwerp ook, bij jullie draait het uit op gedoe. Momenteel zijn jullie het niet eens over de middelbare school keuze voor Hannah. Het vorige conflict ging over de verdeling van kerst en oud en nieuw. Je ziet de bui al hangen nu de verdeling in de zomervakantie besproken moet worden. Toen jullie anderhalf jaar geleden het ouderschapsplan opstelden hebben jullie bij heel veel zaken “in overleg” ingevuld. Dat voelde fijn. Dat kunnen wij! Daar komen we samen wel uit. Nou nee dus!!!

Nu blijkt het dus niet goed te gaan met Hannah. Misschien is het goed als ze eens een paar keer gaat praten met een psycholoog? Een onafhankelijk persoon waar ze haar hart kan luchten…

In het weekend dat Hannah bij haar vader is ga je met je vriendin Carolien uit eten. Je vertelt over het gesprek met de juf en dat je overweegt Hannah naar een psycholoog te sturen. Carolien kijkt je bedenkelijk aan en aarzelt voor ze reageert op je verhaal. Is het nodig om Hannah naar een psycholoog te sturen? Nou ja, Hannah lijkt een probleem te hebben zeg je. En wat als jij nou eens met iemand ging praten vraagt je vriendin dan plotseling. Ik? Ja jij, zegt Carolien. Ik denk dat Hannah lijdt onder het gedoe tussen jullie. Jij moppert over haar vader, wat een lamlul hij is. De overdracht gebeurt op de mat en dan bespreken jullie zaken die niet voor kinderoren bestemd zijn. Je hebt nog veel boosheid in je naar de vader van Hannah toe, dat voelt Hannah en dat zorgt voor een loyaliteitsprobleem. Het belemmert jou ook om een nieuwe start te maken. Hannah is niet het probleem, jij bent het probleem!

Lekker zo’n vriendin denk je licht geïrriteerd. En met wie moet ik dan gaan praten en moet die lamlul dan ook mee? Een gedeelte van het probleem ligt toch ook bij hem?! Carolien schiet in de lach om mijn felle reactie. Het is niet erg dat het aan jou ligt. Een scheiding is niet niks. Je komt in een achtbaan van emoties terecht en je bent in de overlevingsstand gegaan. Nu het wat minder gaat met Hannah is het tijd om eens in de spiegel te kijken en de oude resten pijn op te ruimen en met een frisse neutrale blik de wereld weer in te kunnen kijken. Je laat dan ook aan Hannah zien dat het geen schande is om met jezelf aan de slag te gaan. Sterker nog, het getuigt van kracht. Ik ken een scheidingscoach die een heel praktisch coachprogramma aanbiedt en je kunt het programma individueel volgen. Als je haar programma volgt kun je daarna zonder stress en gedoe afspraken maken met je ex-man. Ze kan je ook leren hoe je Hannah kunt begeleiden in deze periode. Dan hoeft Hannah niet naar een psycholoog en wordt het probleem bij de wortel aangepakt. Dat klinkt goed! Wie is die scheidingscoach vraag je nieuwsgierig? Je kunt kijken op haar site www.succesvolscheidenrijnmond.nl zegt Carolien. Toch wel fijn, zo’n directe vriendin die geen blad voor haar mond neemt…

Carolien Roobol

Scheidingscoach bij Succesvol Scheiden Rijnmond

www.succesvolscheidenrijnmond.nl

aangesloten bij Succesvol Scheiden Nederland

www.succesvolscheidennederland

scheiden

REACTIES

Nicoline de Roos - 17 apr 2018

Helder, eerlijk en uit het leven gegrepen! Iedereen heeft behoefte en baat bij deze eerlijke vriend of vriendin.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes × = 36




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij een relatiecrisis of conflictscheiding gaat het vaak mis omdat de echte kernproblemen onbesproken blijven, wat leidt tot escalatie en afstand. Met de KernAanpak pakken we juist die onderliggende oorzaken aan. We zorgen ervoor dat de echte issues besproken worden, wat leidt tot beweging en hernieuwde verbinding tussen de partners, of je nu samen verdergaat Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.