Scheiden of bij elkaar blijven?
Geregeld komen er klanten bij mij met deze vraag. De twijfel zit ‘m vaak in de kinderen. Wat gebeurt er met hun als we scheiden en kunnen we niet beter bij elkaar blijven voor de kinderen?
Succesvolle scheiding
Voor beide situaties zijn er voors en tegens te noemen. Een scheiding is natuurlijk nooit goed voor kinderen en vanwege hen is het veel waard om bij elkaar te blijven. Als jullie alles hebben geprobeerd en toch op het punt zijn beland van scheiden of blijven, dan is een succesvolle scheiding vaak beter voor de kinderen dan bij elkaar blijven.
Niet alleen voorkom je daarmee dat je kinderen getuigen zullen zijn van jullie ongelukkige relatie en conflicten, maar ook geef je met jullie scheiding een belangrijke boodschap mee aan de kinderen, namelijk; dat je mag kiezen voor je eigen geluk, jullie elkaar dat geluk ook echt gunnen en je gehoor mag geven aan je innerlijke gevoel.
Welke boodschap geef je de kinderen mee?
Welke boodschap geef je je kinderen mee als de relatie ‘op’ is, de liefde is verdwenen en er irritaties, ruzies en spanningen zijn en jullie toch besluiten om voor de kinderen bij elkaar te blijven?
De boodschap die je daarmee kan geven aan kinderen kan o.a. het volgende zijn:
- Een relatie/liefde is niet voor jezelf en je eigen geluk kiezen.
- Een relatie/liefde betekent bij elkaar blijven, koste wat kost.
- Een relatie/liefde is regelmatig ruzie maken, schreeuwen tegen elkaar en voortdurend gespannen zijn.
- Een relatie/liefde is het belang van de ander groter maken dan je eigen belang.
- Een relatie/liefde betekent geen gehoor geven aan je gevoel.
- Een relatie/liefde betekent slachtoffer zijn van de situatie.
- Een relatie/liefde maakt je verdrietig.
- Een relatie/liefde betekent apart van elkaar slapen.
- Een relatie/liefde is geen genegenheid tonen naar elkaar.
- Een relatie/liefde is geïrriteerd reageren op elkaar.
- Een relatie/liefde is doen alsof er niks aan de hand is.
Kiezen voor je jezelf
Scheiden doe je uiteindelijk niet alleen voor jezelf maar ook voor je kinderen. Bovenstaande boodschappen zijn namelijk het laatste wat je je kinderen wilt meegeven.
Als ouder ben je het rolmodel voor je kinderen. De manier waarop jij omgaat met de scheiding (boosheid, angst, veranderingen) geeft aan hoe je kind leert om dat te doen. In de overweging van scheiden of bij elkaar blijven moet je dus echt meenemen welke boodschap je je kinderen wilt meegeven. Kinderen herhalen namelijk het patroon en zullen uiteindelijk een soortgelijke relatie zoeken als dat wat hun ouders hadden.
Mendi de Bruijn
Lees hier meer blogs van Mendi
REAGEER OP DEZE BLOG