Menu

Scheiden of blijven: hoe verjaag je die 5 beren op de weg?

3 reacties
scheiden of blijven

Je bent jarenlang samen geweest, maar de koek is op. Jullie leven langs elkaar heen. Je voelt je allebei niet meer gezien door de ander. Je doet zelden meer iets liefs voor elkaar en intiem ben je allang niet meer. Je hart zegt: scheiden! Maar je hoofd ziet te veel beren op de weg en roept: blijven! Ik laat zien hoe je de vijf belangrijkste beren op de weg kunt verjagen.

Beer 1: ik kan het de kinderen niet aandoen

Kinderen willen dat papa en mama van elkaar houden en nooit gaan scheiden. Als jij toch besluit te gaan scheiden, dan doe je je kind veel pijn. Geen ouder wil zijn of haar kind pijn doen. Zie daar het dilemma: kies ik voor mezelf of voor de kinderen? Maar klopt die tegenstelling wel? Wat betekent het voor de kinderen om ouders te hebben die eigenlijk niet samen willen zijn? Is dat écht in hun belang?

Beer 2: scheiden is te duur

Scheiden kost geld, zoveel is zeker. Niet alleen het regelen van de scheiding. Vaak moet je ook verhuizen en ook dat kost geld. Maar als je bepaalde eisen voldoet, dan heb je recht op een toevoeging. In dat geval kost de scheiding nog maar enkele tientjes per persoon. Op deze pagina kun je berekenen of jij recht hebt op zo’n subsidie.

Beer 3: ik kan de alimentatie niet betalen

Er bestaan twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Of je nou gaat scheiden of niet; kinderen kosten altijd geld. Dat verandert niet wanneer je kinderalimentatie moet betalen. Bij partneralimentatie ligt dat iets genuanceerder. Het is de bedoeling dat jullie na de scheiding een vergelijkbare levensstandaard hebben. Dat kan betekenen dat je gaat inleveren. Dat kun je gewoon laten berekenen. Stel dat blijkt dat je kunt rondkomen, zou je dan scheiden of blijven?

Beer 4: we blijven zitten met een schuld

Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd, zijn alle schulden gezamenlijk. Die schulden moet je ook na de scheiding samen gaan aflossen. Erger nog: als jouw partner daar niet aan meewerkt, komen ze het geld bij jou halen. Is dat een reden om bij elkaar te blijven? Vergeet dan niet dat je de schulden ook moet aflossen als je bij elkaar blijft.

Beer 5: scheiding leidt tot nog meer spanningen

Ook al voelen de meeste mensen zich ná de scheiding opgelucht; iedere scheiding brengt stress met zich mee. Daar kom je niet onderuit. Er komt gedoe over de verdeling, over de schulden en misschien wel over de zorg voor de kinderen. Zelfs al kies je voor een scheiding in goed overleg, dan nog is een scheiding bepaald geen pretje. De vraag is dus: kun je die tijdelijke spanning aan?

Scheiden of blijven: luister naar je hart, handel met verstand

Een pleidooi voor scheiden zal je mij nooit horen maken. Het antwoord op de vraag scheiden of blijven is zó persoonlijk, dat ik als buitenstaander daar nooit antwoord op kan geven. Dat kan alleen jijzelf. Dus stel jezelf eens voor dat je een manier vindt alle beren te verjagen. Stel het lukt je om in goed overleg uit elkaar te gaan. Stel je bent nu drie jaar verder bent en de scheiding ligt alweer twee jaar achter je. Hoe voel jij je dan?

Jouw antwoord op die laatste vraag is het allerbelangrijkst. Mocht je besluiten te gaan scheiden, gebruik dan je verstand om dat zo goed mogelijk te doen. Dan heb je de grootste kans dat je over een paar jaar terugkijkt en er in de verste verte geen beer meer te bekennen.

Guido Bakker, directeur van gecertificeerdemediators.nl

REACTIES

Chris - 8 feb 2018

Beer 6: indien er kinderen zijn dan wordt het moeilijk om, met name buiten de zomervakantie, om een vakantie verder weg te boeken, je hebt dan meestal de kinderen maar de halve vakantie, dus 1 week wordt een halve met de kinderen, 2 weken wordt 1 week, dat is vaak te kort voor een leuke (zon)vakantie met de kinderen.

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 8 feb 2018

De zomervakantie duurt toch zes weken? Dat betekent drie weken met je kinderen. Bovendien kun je er ook bij stilstaan dat kinderen het misschien wel fijn vinden om een weekje gewoon thuis te zijn, in plaats van drie weken naar Spanje en drie weken naar Griekenland en dan hop weer naar school (even in het algemeen gezegd). Je hoeft toch niet die hele vakantieperiode met ze weg?

Profielfoto van Eline

Eline Stap - 8 feb 2018

En heel eerlijk gezegd vind ik vakanties geen factor in het overwegen of je wilt blijven of scheiden. De beren die genoemd worden, zijn dat wel. Het vakantievraagstuk komt daarna, dat is geen reden om mee te nemen in je afwegingen. Praktische zaken als die zijn op te lossen,

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


twee + = 4




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.