Menu

Scheiden op latere leeftijd (65+)

scheiding 65+

Scheiden op de leeftijd van 65+

Het aangaan van een echtscheiding is altijd een moeilijke situatie die vaak gevolgen heeft op financieel en emotioneel gebied. Vooral scheiden op latere leeftijd kan erg veel met zich meebrengen en daarom is goede begeleiding ook vaak vereist. In dit stuk zullen wij een aantalen punten behandelen waar aan gedacht moet worden bij scheiden op latere leeftijd die speciaal op deze groep van toepassing zijn.

Financiële beslissingen

Bent u 65+ dan kan het zijn dat de AOW-uitkering al is ingegaan. Een specialist zal moeten bepalen of dit al dan niet verdeeld moet worden. Ook gezamenlijk spaargeld, de eventuele overwaarde van de huidige woning en eventuele schulden zullen besproken moeten worden. Belangrijk is dat er inzicht wordt verkregen in de uiteindelijke verdeling en dat duidelijk wordt hoe de maandelijkse portemonnee er uit zal zien. Een ander punt is de verdeling van de gedeelde bezittingen. Hoe wordt het bijvoorbeeld geregeld als er een traplift in de huidige woning staat en beide partijen de traplift als hulpmiddel nodig hebben? Om dit te achterhalen is het essentieel een financieel echtscheiding rapport te laten maken door een specialist op dit gebied.

Emotionele begeleiding in het proces

Naast een goede begeleiding op financieel gebied zal een mediator tijdens de echtscheiding ook veel aandacht moeten besteden aan het emotionele vlak. Bij het scheiden op latere leeftijd zijn er vaak kinderen en kleinkinderen die te maken krijgen met de scheiding. Een goede begeleiding door dit proces kunnen problemen en ruzies worden voorkomen.

Een scheiding aangaan betekent ook niet meer samenwonen. Beide partijen (die vaak erg lang bij elkaar zijn geweest) moeten er op voorbereid zijn weer zelfstandig verder te kunnen. Emotioneel kan dit een erg moeilijk proces zijn waar de juiste handvaten bij nodig zijn om het te kunnen verwerken.

Voldoende nazorg

Nadat de echtscheiding voltrokken is zijn er vaak nog genoeg zaken waar hulp bij vereist is. Denk aan belastingzaken, het regelen van de eventuele tegemoetkoming van de overheid en het bekijken van een nieuwe woonsituatie. Zorg ervoor dat u de juiste nazorg krijgt geruime tijd na de echtscheiding. Door de juiste juridische, financiële en emotionele begeleiding wordt de stap naar een nieuw leven u stukken makkelijker gemaakt.

Wills Langedijk

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 30
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.