Menu

Scheiden? Vreselijk vermoeiend!

1 reactie
scheiden, vreselijk vermoeiend

Scheiden leidt tot veel vermoeidheid

In mijn rol als individuele trainer/coach word ik nagenoeg altijd benaderd door mensen die (zeer) intelligent zijn, een enorm doorzettingsvermogen hebben, wat hen op een bepaald vlak succesvol heeft gemaakt en al geruime tijd onder druk leven. De leeftijd van deze mensen ligt grofweg tussen de 35 en 55 jaar. In de beginjaren was ‘fitheid’ de grootste hoofdrolspeler. Sinds een aantal jaar is dat de tegenhanger geworden; vermoeidheid. Waarom? De ervaring leert dat vermoeidheid namelijk veel meer invloed heeft op je dagelijkse functioneren dan fitheid. Het zal u niet verbazen, ook gezien de leeftijd, dat er een flink aantal gescheiden of scheidende mensen tussen zaten. En nog steeds. In 100% van de gevallen in deze groep gaf men aan werkelijk doodmoe te zijn. Als we gaan kijken naar teams en teamprestaties dan kunt u zich wellicht voorstellen dat het hele team ook meer onder druk komt te staan.

Containerbegrip van de term vermoeidheid

Laten we alstublieft voorkomen om vermoeidheid op een grote hoop te gooien. Er is namelijk een wezenlijk onderscheid te maken in soorten vermoeidheid en in de soorten interventie. Het autonome zenuwstelsel (fight-, freeze- flightrespons), het centrale zenuwstelsel (hersenen) en het stresshormoonsysteem worden behoorlijk tot enorm onder druk gezet in een scheidingsperiode. En dat doet iets met mensen. Verdriet, (nog) onuitgesproken zaken, angst, boosheid, verwerking, slapeloze nachten, zorg om kinderen die bij een (naderende) scheiding komen kijken, de duur van een scheidingsperiode en meer van dit soort bijkomstigheden zijn al vermoeiend genoeg. Ondertussen gaat de dagelijkse gang van zaken gewoon door. Een moeilijke combinatie dus om overeind te blijven en helder te blijven denken. U kunt zich voorstellen dat de communicatie tussen alle betrokkenen hieronder gaat lijden. Velen blijven hangen in hun verdedigingsmechanisme; zetten de aanval in, nemen een vast standpunt in (en zijn dus letterlijk niet meer in beweging), of laten alles maar gebeuren. Vanzelfsprekend zijn er voornamelijk combinaties van deze acties waar te nemen.

Gezamenlijk ouderschap

Één van de redenen waarom ik samen met Tineke Kool van Eemland Mediation gestart ben met de KOO-Trainingen®. Rust creëren door inzichten te geven in houding en gedrag. Theoretische kennis en jarenlange ervaring in de mediation gecombineerd met een fysiek praktijkgedeelte om gedrag en mechanismen voelbaar te maken. Het fysieke deel wordt vormgegeven door elementen uit de Japanse krijgskunst, Aikido. Het is bedoeld voor ouders die in een problematische scheiding zitten of dreigen te raken. Ergens ook logisch, gezien het bovenstaande verhaal. Het nare is, dat de kinderen van deze ouders er extra onder moeten lijden. Het kan anders…

Advies aan iedereen die gaat scheiden

In coachgesprekken is mijn advies aan mensen in een naderende, of reeds ingezette scheidingsperiode als volgt. Kent u het nog? RRR? Regelmaat, Rust en Reinheid? Elementaire wijsheid…

Wilt u zaken sneller, daadkrachtiger en concreter aanpakken? Laat u testen op vermoeidheid.

Ga sowieso in gesprek met iemand die goed luistert naar uw verhaal zonder mening of oordeel. Dat kan iedereen zijn. Of zoek professionele hulp bij een coach of psycholoog. 

Jurjen Groen

REACTIES

Natasha - 26 mei 2021

Waar vind je een coach/psycholoog voor bovenstaande. Tot nu toe vinden ze mijn situatie te complex en komt er geen verbetering... *zucht* en met elke raak ik meer vermoeid.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 − een =
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.