Menu

Een scheiding in je vriendenkring. Wat is je rol?

scheiding vrienden.

Een scheiding in je vriendenkring – heb je een rol?

Opeens zit je er middenin: je beste vriendin of goede vriend gaat scheiden. Een scheiding in de vriendenkring. Je zag het misschien aankomen, of het kwam juist als een donderslag bij heldere hemel. In beide gevallen roept het vragen op. Wat moet je zeggen? Wat juist niet? Kun je advies geven? Moet je partij kiezen? En heb je eigenlijk een rol in hun scheiding?

Het antwoord is: ja, je hebt een rol bij een scheiding in de vriendenkring. Maar waarschijnlijk een andere dan je denkt.

Luisteren is belangrijker dan advies geven

Als een vriend(in) midden in een scheiding zit, komt er van alles los. Verdriet, woede, onzekerheid, opluchting, twijfel. Het is logisch dat jij een vertrouwd luisterend oor bent. Je kent je vriendin goed, kent misschien ook haar partner en kinderen. Dat maakt dat ze zich bij jou veilig voelt om haar verhaal te delen.

En dat is waardevol. Je hoeft geen oplossingen te bieden – echt niet. Luisteren, er zijn, een arm om iemands schouder: dát maakt verschil. Probeer niet meteen in oplossingen te denken of met advies te komen. Vaak willen mensen vooral hun hart luchten. Gewoon even stoom afblazen zonder oordeel.

Wees je bewust van je eigen kleur

Zodra je zelf iets zegt over de situatie – al is het goedbedoeld – geef je dat vaak kleur mee. Jouw mening, jouw ervaringen, jouw referentiekader spelen dan mee. Misschien ben je zelf gescheiden en herken je dingen. Of juist helemaal niet, maar heb je een sterke mening over haar partner of de manier waarop ze ermee omgaat.

Besef dat jij maar één kant van het verhaal kent: die van jouw vriendin. En hoe graag je haar ook wilt steunen, jouw advies is vaak gekleurd. Daarmee kun je – zonder dat je het wilt – haar beeld van de situatie versterken of vervormen.

Niet naar de mond praten

Je vriendin is boos, gekwetst of verdrietig. Je wil haar troosten, dus je zegt misschien dat ze helemaal gelijk heeft, dat haar partner zich als een eikel gedraagt of dat ze beter af is zonder hem. Maar is dat helpend?

Het is menselijk om iemand naar de mond te praten. Je wilt de vriendschap niet op het spel zetten. Maar soms is het juist krachtiger om vragen te stellen in plaats van je mening te geven. “Wat zou je zelf willen?” of “Wat helpt jou nu het meest?” kan meer ruimte geven dan een oordeel over de ander.

Partij kiezen? Liever niet

Een scheiding kan ook voor jou als vriend(in) ongemakkelijk zijn, zeker als je beide partners goed kent. Moet je kiezen? Mag je nog contact houden met de ander? Het is heel begrijpelijk dat je die druk voelt, maar probeer daarin neutraal te blijven. Je hoeft geen rechter te zijn.

Zeg eerlijk dat je betrokken bent, maar dat je geen partij kiest. Zo houd je de ruimte om er te zijn zonder je te mengen in conflicten waar je geen onderdeel van bent.

Wijs op professionele hulp

Als je merkt dat je vriendin vastloopt, steeds dezelfde verhalen herhaalt of het moeilijk vindt om keuzes te maken, kun je op een liefdevolle manier wijzen op professionele hulp. Een coach, mediator of therapeut kan haar verder helpen dan jij ooit kunt.

Dat betekent niet dat jouw rol als vriend(in) minder belangrijk is – integendeel. Maar er is een verschil tussen steunen en sturen. Jij mag het veilige vangnet zijn, de plek waar ze mag uithuilen, lachen en ontspannen. De professionele hulpverlener is degene die echt kan begeleiden in het proces. Een scheiding in de vriendenkring kan bepalend zijn voor de rest van jullie vriendschap. Koester dat!

Een scheiding is een emotionele achtbaan. Als vriend(in) hoef je die niet te besturen, maar je kunt wel naast iemand zitten voor steun. Alleen al dat je er bent, maakt meer verschil dan je denkt.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


zes − = 5




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.