Menu

Moet ik snel gaan scheiden als wetsvoorstel partneralimentatie doorgaat?

8 reacties
wetsherziening partneralimentatie

In onze gratis vragenrubriek kwam de volgende vraag over de herziening partneralimentatie binnen:

Vraag

Mijn man en ik staan op het punt om uit elkaar te gaan. Ik begrijp dat de kans groot is dat het wetsvoorstel partneralimentatie per 1 januari 2020 in werking gaat treden. Mijn ex ligt al een hele tijd dwars en heeft er heel veel baat bij om tijd te rekken. I.p.v. 12 jaar zou hij maar 2 jaar hoeven te betalen. Mijn grootste angst is dat het zo ver komt. Ben midden 50 en helaas werkeloos door reorganisatie. We hebben altijd gezegd dat zijn carrière voorrang kreeg en dat is ook gelukt. Helaas is mijn carrière niet verder ontwikkeld en nu dus ook helaas gestopt.

Wat moet ik doen om hier niet op uit te komen. Moet ik nu toch middels een verzoekschrift ontbinding vragen waardoor de gang naar de rechter dus een feit is. En wanneer moet dat dan. Val je als het verzoekschrift is ingediend automatisch onder de oude wetgeving ook al is er nog geen overeenstemming dan wel uitspraak rechter.

Ik hoor het graag.

Antwoord

Nynke van der Storm van De Boorder Schoots advocaten geeft het volgende antwoord:

Onlangs is het wetsvoorstel herziening partneralimentatie met grote meerderheid van stemmen in de Tweede Kamer aangenomen. Alvorens de wet in werking kan treden, zal het voorstel ook nog door de Eerst Kamer moeten worden aangenomen.

In de kern komt de voorgestelde alimentatieregeling neer op een verlaging van de maximale termijn waarover partneralimentatie verschuldigd is van twaalf naar vijf jaar. Er zijn twee uitzonderingen op deze hoofdregel.

Uitzonderingen

 1. Bij langdurige huwelijken, waarbij de alimentatiegerechtigde ten hoogte 10 jaren jonger is dan de toepasselijke AOW leeftijd, kan de alimentatie maximaal 10 jaar duren, te weten tot het bereiken van de AOW leeftijd;
 2. Voor echtgenoten met de zorg voor jonge kinderen geldt dat een maximale duur van de alimentatie van twaalf jaar. Stel dat het echtpaar een kind heeft dat op het moment van scheiding 9 jaar oud is, dan loopt de alimentatieduur totdat het kind de leeftijd van twaalf jaar heeft bereikt, derhalve 3 jaar.

De informatie uit uw e-mailbericht is helaas te beperkt om u van persoonlijk advies te kunnen voorzien omtrent de mogelijke duur van uw alimentatieaanspraak onder enerzijds de huidige en anderzijds de (mogelijk) nieuwe wetgeving. Zo ben ik niet bekend met de exacte duur van uw huwelijk en kan ik niet goed uit uw bericht afleiden of er kinderen zijn en zo ja, hoe oud deze dan zijn. Daarnaast schrijft u ‘midden 50’ te zijn, maar kan ik daarmee niet vaststellen of uw leeftijd ten hoogste 10 jaar jaren lager is dan de leeftijd bedoeld in art. 7a van de Algemene Ouderdomswet.

Wetsvoorstel wijziging partneralimentatie

Vorenstaande laat onverlet dat ik u kan mededelen dat als het Wetsvoorstel door de Eerste Kamer wordt aangenomen en de nieuwe regeling in werking treedt op 1 januari 2020, deze alleen van toepassing zal zijn op toekomstige gevallen. Uit de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel volgt immers dat de initiatiefnemers ervoor kiezen dat ‘oude gevallen’, dat wil zeggen dat een verzoek tot echtscheiding dat ten tijde van het inwerking treden van deze wet in behandeling is, wordt afgewikkeld conform het volledige oude recht, tenzij partijen gezamenlijk ervoor kiezen het nieuwe stelsel van toepassing te verklaren. Dit betekent dat als uw aanspraak op partneralimentatie op basis van de huidige wetgeving langer van duur zal zijn, u er baat bij heeft zo spoedig mogelijk een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen.

REACTIES

Lientje - 24 dec 2018

Ik denk dat er heel veel vrouwen zijn die nu in deze zelfde stresstoestand terecht zijn gekomen. Die al in een vervelende scheiding zitten, waarbij mannen nu ineens de mogelijkheid zien om alles te gaan rekken, zodat ze minder hoeven te betalen. Het is voor gescheiden vrouwen, vooral die boven de 50 zijn en nog te ver van AOW zitten en geen werk hebben, omdat ze al die jaren voor man en gezin alles hebben gedaan , enorm oneerlijk ineens ingeruild te worden omdat manlief ineens wat jongers wilt. En dan komen er vaak nog de zorg bij van waar te wonen... probeer maar eens een huis of hypotheek te krijgen. Mannen die vrouwen zo behandelen en de 'nieuwe vrouw' (vaak nog met jonge kinderen) de hemel beloven, zouden eens even na moeten gaan denken, en hun verantwoordelijkheden moeten nemen naar de eerste vrouw. Dan vind vind het verschil tussen 12 jaar en bijv. 5 jaar wel erg groot. Probeer dan als vrouw van 54 nog maar weer eens een eigen leven op te pakken. En dan heb je 20 of 30 jaar van je leven gegeven voor je man en je gezin.....schande... En meneer gaat nog even helemaal los.....

Papa - 24 dec 2018

Lieneke , je hebt het altijd over mannen die weg gaan en een jongere vrouw ontmoeten en de ex vrouwen die berooid achter blijven , heb je er ooit wel eens bij stilgestaan in je vele anti man commentaren dat er ook VROUWEN zijn die ineens een gezin verlaten en voor een hele jonge man gaan , en de ex partner voor de kids blijft zorgen en zelf zijn baan verliest ? Zou je eens wat minder ANTI MAN berichten kunnen posten en erbij stilstaan dat beide sexen in de zelfde situatie terecht kunnen komen ?

Papa - 24 dec 2018

Dus alleen vrouwen worden ingeruild dooor hun ex man voor een jongere vrouw / relatie ? Je vergeet hierbij voor het gemak de vrouwen die hun mannen inruilen voor een veel jongere versie van een nieuwe man en het hele gezin in de steek laten ? Beide sexen hebben te maken met dit probleem van ingeruild worden. Vergeet dat niet in je reacties . Of is dit weer een forum waar alleen vrouwen hun verhaal kwijt willen ?

M - 26 dec 2018

Kan da alinea na “ memorie van toelichting verduidelijkt worden?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 10 jan 2019

  De datum waarop het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend bepaalt of de oude of de nieuwe wet van toepassing is. Is het verzoekschrift ingediend voordat de wetswijziging in werking is getreden (verwacht wordt 1 januari 2020) dan is de oude wet van toepassing en daarna de nieuwe.

  B - 4 jul 2019

  geld dat ook voor een eenzijdig verzoek. Die voor 2020 is ingediend ?

  Profielfoto van Nieuwe Stap

  Nieuwe Stap - 4 jul 2019

  Ja, dat geldt ook voor een eenzijdig verzoek. Tenzij jullie er samen voor kiezen om de nieuwe termijn van toepassing te verklaren.

Chris - 29 dec 2018

Als een vrouw in Nederland er een beetje goed uitziet heeft ze zo een nieuwe partner want die komen vanzelf op haar af, daarom gaan veel relaties kapot. Voor mannen is het vinden van een nieuwe partner in Nederland veel moeilijker omdat zij meestal het initiatief moeten nemen en vrouwen vaak allerlei onredelijke eisen stellen en erg moeilijk doen over verhuizen en/of samenwonen (ze willen vaak alleen een LAT-relatie waarbij de man haar alleen af en toe ziet, op afroep, maar hij moet wel van alles betalen).

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


drie × = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.