Menu

Sterker uit je scheiding

Dawn Huczek via Flickr

Dawn Huczek via FlickrDe kerstliederen schallen door de boxen, de kerstbomen vullen de huiskamers en alles wordt met sfeerlichtjes versierd. We wensen elkaar fijne dagen en een goed uiteinde. Maar lang niet iedereen ziet uit naar deze periode. De feestdagen waarop ieder geacht wordt gezellig samen te zijn met familie en geliefden, kunnen zwaarder wegen voor mensen die een scheiding achter de rug hebben en niet meer samen zijn. Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel relaties juist rond de feestdrukte tot een eind komen.

Ik weet nog goed hoe een deelneemster aan de training Sterker uit je scheiding vertelde dat zij een paar jaar eerder op kerstavond door haar man was verlaten. De schok was zo heftig dat ze eerst alleen aan crisismanagement kon doen. Het gezin moest draaiend gehouden worden. Het was misschien een bevlieging, dacht ze, en hij zou nog tot inkeer kunnen komen. Haar gevoel echt toelaten over het gebeurde deed ze nog niet. Tot het besef kwam dat hij niet meer zou terugkeren. Dat de situatie die ze voor tijdelijk had gehouden nu het crisisstadium was gepasseerd en zou blijven. De kerst die volgde vervulde haar van een soort van paniek. Liefst was die zo snel mogelijk voorbij.

En nu gaat ze de feestdagen heel anders in dan de vorige. In de training heeft ze afscheid genomen van haar huwelijk, het einde daarvan leren accepteren en bepaalde patronen in haar gedrag weten om te zetten. In plaats van vooral denken aan wat goed was voor het gezin, kan ze nu kiezen wat goed is voor haar. In plaats van steeds te doen en zorgen, kan ze nu ook rusten en zich laten helpen door een ander. In plaats van ruimte weggeven, kan ze nu weer ruimte nemen en haar grenzen aangeven. Ze voelt zich rustig en kan ook het geluk weer toelaten en voelen.

Iemand dit resultaat laten bereiken, is voor mij de reden geweest om de training Sterker uit je scheiding te ontwikkelen en te geven. In deze training doorloop je met mij als ervaringsdeskundige en professioneel trainer in 7 dagen de 7 stappen die naar mijn mening nodig zijn om sterker uit je scheiding te komen. Dat doe je in een groep (m/v) van 6 personen. Mijn ervaring is dat de groep meerwaarde biedt boven individuele begeleiding. Je leert van en met elkaar. De bijeenkomsten zijn steeds met tussenpozen van 4-6 weken om huiswerkopdrachten te maken en het geleerde in praktijk te gaan toepassen.

Herken jij je in een van de volgende uitspraken? ‘Mijn ex weet me nog steeds enorm boos of verdrietig te maken’, ‘Ik kan niet goed bij mijn gevoel komen na de scheiding’, ‘Mijn zelfvertrouwen heeft een behoorlijke dauw gekregen door de scheiding’, ‘In mijn nieuwe relatie kom ik toch dezelfde dingen weer tegen’ of ‘ Ik mis steun van mijn omgeving en voel me heel alleen’.

En is jouw wens voor het nieuwe jaar dat je daar anders mee om kan leren gaan? Dan is de training Sterker uit je scheiding wellicht iets voor jou.

Kijk op de site www.maykesmit.nl voor data.

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zes = 18

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.