Menu

Steunende woorden in moeilijke echtscheidingstijden…

steunende woorden bij echtscheiding

Een beetje steunende woorden kun je wel gebruiken..

Steun in de (echt)scheidingsperiode. Wat kun je dat ontzettend nodig hebben in deze ingewikkelde fase in je leven. Dan is het fijn om te merken dat er familie, vrienden en kennissen er voor je zijn. Ook vaak vanuit een onverwachte hoek wordt er hulp aangeboden of kun je je verhaal kwijt. Vooral dat laatste. Je verhaal kwijt kunnen. Want ja, elke ex-echtgenoot heeft zijn of haar eigen persoonlijke verhaal ten aanzien van de scheiding. Als MfN Registermediator luisteren wij dagelijks naar al deze verschillende verhalen en belevingen. Luisteren en vragen stellen, op neutrale wijze, met een open mind en vooral nergens een oordeel over vellen. En al helemaal geen oordeel over deze kwetsbare mensen die bij ons aan de mediationtafel zitten. Dat laatste is van levensbelang. Voor het behoud van onze neutraliteit, vanuit respect voor de mensen.

Geen beoordeling of veroordeling

Wat zou het mooi zijn wanneer in tijd van scheiding iedereen om jou en je (ex)partner heen een dergelijke houding zou kunnen aannemen.

Want als kwetsbare scheidende zit je echt niet op te wachten op een beoordeling. Of erger nog, op een veroordeling. Er zal ongetwijfeld veel gebeurd zijn in de periode voorafgaand aan de scheiding. Gebeurtenissen staan nooit op zichzelf in een periode van hoogoplopende emoties, verdriet, verliezen en conflicten. Een beetje steun kun je dan dus wel gebruiken. Steun wordt door de omgeving op verschillende manieren betuigd. Vooral Familie, ouders, vrienden kiezen vaak voor steun aan juist die ex-partner die men het meest aan het hart ligt. Dat kan logisch lijken en is ook op zijn plaats, mits zij je als persoon steunen en niet het conflict. Dat is namelijk een groot verschil.

Praktijkvoorbeelden

Zomaar een paar praktijkvoorbeelden:

Steun je het conflict of steun je de persoon?

Moeder tegen haar zoon: “Altijd al geweten dat zij achter jouw geld aanzat”

of: “Wat vervelend voor je dat er nu door de scheiding financiële problemen zijn ontstaan”

Op een begrafenis: “Bij een condoleance wordt de ex man door vrienden van vrouw uitdrukkelijk niet gecondoleerd in de rij nabestaanden”

of: “De vrienden van de ex vrouw hebben niets te maken met het conflict en uiten door condoleren van de ex man hun respect voor zijn verdriet om de overledene”

Op een verjaardagsfeestje: “Wat een verhaal over die ex van jou.. als ik haar tegenkom in de supermarkt negeer ik hem gewoon!

of: “Goh, ik hoor hoeveel verdriet je er van hebt, nu je dit verhaal vertelt over jullie scheiding. Ik kom haar wel eens tegen, in de supermarkt. Wat moeten jullie beiden een zware tijd door zeg!”

Openlijk gesteunde conflicten

Openlijk gesteunde conflicten zorgen ervoor dat ze groeien en zelfs verschrikkelijk uit de hand kunnen lopen! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de kracht van Facebook… Houd het daarom dus vooral klein, bewaak jullie scheidingsperiode samen opdat openlijk gesteunde conflicten een zorgvuldige afhechting van een liefdesrelatie zo min mogelijk in de weg kunnen staan. Laat jullie omgeving weten dat de steun gewaardeerd wordt aan jullie beiden als persoon en niet door het openlijk negatief beoordelen van een van jullie beiden. Corrigeer je omgeving wanneer je merkt dat zij niet jou, maar jullie conflict steunen. En wanneer je samen kinderen hebt… dan zijn jullie het zelf maar is ook zeker iedereen om je heen dit zelfs aan hen verplicht!

Eemland Mediation

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 + zeven =

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.