Menu

Stiefmoeder Tessa op zoek naar haar rol

stiefmoeder

Toen mijn vriendinnen en collega’s kinderen kregen en ik worstelde met mijn onvervulde kinderwens, hoorde ik met regelmaat de woorden: dat weet je pas als je zelf kinderen krijgt. Ook mijn ouders zeiden soms: wacht maar tot je zelf kinderen hebt. En toen kreeg ik onverwachts stiefkinderen cadeau bij de man op wie ik verliefd werd.

Onbegrip! Niemand vertelde me hoe je om moest gaan met kinderen die je leven binnen kwamen maar niet van jou waren. Die niet net als ik op de roze wolk zaten en mij vervolgens ook niet gelijk met open armen ontvingen. Die me soms zelfs met de koude oorlog negeerden. Die zich heel bewust waren van het feit dat ze eigen ouders hadden en mij mogelijk wel zagen als de indringer. Gelukkig vond ik wat goede boeken, geschreven door mensen die in ‘hetzelfde schuitje’ terecht waren gekomen. Ik had dit echter bij niemand nog in de praktijk gezien, van huis uit niet meegekregen en de routebeschrijving vond ik niet. De praktijk is weerbarstig.

Zoektocht! Snel moest ik leren grenzen te stellen, mezelf te blijven, mijn liefde voor mijn man te delen, mezelf opzij te zetten. Te genieten waar het kan en weer een paar stappen terug te zetten als het nodig was. Zo min mogelijk te denken vanuit verwachtingen en de dag te nemen zoals deze komt. Ik struikel nog met regelmaat.

Waar ben ik wel van en waar ben ik niet van? Zo vroeg mijn partner me een keer om een van de twee te helpen met het invullen van een formulier, maar de zoon vertelde mij dat de school had gezegd dat het samen met een ouder moest en dat hij het die avond wel zou doen bij zijn moeder. Als een goed cijfer wordt gehaald, wordt de moeder gebeld en vergeten ze het mij te vertellen. De kinderen weten me bovendien haarfijn uit te leggen dat ik geen familie ben. Maar ik ben er wel en dat moeten we allemaal zo goed en zo kwaad als het kan een plaats zien te geven.

Het is anders dan eigen kinderen. Dat begrijp ik echt wel. En nog steeds hoor ik: deze kinderen wonen niet permanent bij jou, dus jij hebt makkelijk praten. En ja, eerlijk is eerlijk, vaak is het toch ook wel weer fijn als ze na intensieve dagen weer terug gaan naar de andere ouder.

Ik ben Tessa, sinds bijna 10 jaar stiefmoeder van de kinderen van mijn partner die om het weekend ook bij ons wonen. Het zijn leuke jongens en het brengt veel gezelligheid, maar het is ook nog steeds wel een beetje een zoektocht naar mijn rol in het geheel.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× 6 = tweeenveertig
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.