Menu

Dank voor jullie reacties, laatste blog van stiefmoeder Tessa

stiefmoeder

De twee woorden ‘respect en compassie’ drongen zich gisternacht aan mij op toen ik weer eens niet kon slapen.

Twee woorden die volgens mij een spil vormen bij de scheiding en bij de start van het nieuwe/samengestelde gezin. Toen ik meer dan 10 jaar geleden verliefd werd op een gescheiden man met twee kinderen uit zijn vorige huwelijk, was ik bleu en naïef. Nu, heel veel jaren verder, gepokt en gemazeld en nog steeds niet uitgeleerd, worden zaken me wel steeds duidelijker.

In de meeste situaties is er bij scheiding pijn en verdriet. De een gaat er makkelijker mee om dan de ander, een scheidingsproces heeft net als een rouwproces verschillende fases. De een schakelt sneller door naar een nieuwe relatie dan de ander, maar als er kinderen zijn, dan zijn er altijd de kinderen. Begrijp je wat ik bedoel? De kinderen zouden altijd voorop moeten staan, maar wat blijkt dat toch moeilijk.

‘Nieuwe partner van’ in het hol van de leeuw

In de jaren heb ik veel van mijn struggels met jullie gedeeld. Mijn eerste blogs lokten veel reacties uit, het voelde voor mij als ‘in het hol van de leeuw’. Ik als nieuwe partner van, schreef voor een site waar veelal gescheiden ouders hun heil en antwoorden zochten. En dan komt daar een nieuwe partner van en die gaat schrijven over de struggels waar zij dan weer tegen aanloopt.

Ik snapte de reacties wel hoor en ik heb er zelfs veel van geleerd. Het gesprek dat ik niet kon voeren met de ex van mijn partner, voerde ik hier met de lezers van mijn blogs. Heel waardevol en heel erg bedankt hiervoor!

Compassie en respect

Na al die jaren begrijp ik steeds meer dat je als ‘nieuwe partner van’ met een bepaalde compassie en respect dient om te gaan met het kerngezin en de pijn die hierin huist. Maar net zo goed zou ik de gescheiden ouders willen vragen om die compassie en respect ook te hebben. En dus ook voor de nieuwe partner van. In een van mijn blogs heb ik al eens opgemerkt dat het dan wel moet gaan om een ‘normaal’ mens die nieuwe partner van, dus niet iemand die de kinderen slaat of met woede of drugsgebruik, dan gelden er natuurlijk andere regels.

Ik heb het over de nieuwe partner die zijn/haar best doet om er echt het beste van te maken en ondertussen probeert verliefd te zijn en een relatie wil opbouwen.  

Wat is het is de praktijk toch lastig

Ik zou de ex in dit geheel willen uitnodigen om compassie en respect te laten zien aan en naar de kinderen. Als er vanuit de ex geen respect en compassie is voor de nieuwe partner, dan worden de kinderen daar de dupe van. Ook de gescheiden ouders zouden naar elkaar respectvol moeten blijven en met compassie moeten blijven kijken naar de situaties die zich voor doen en naar zichzelf. Maar wat blijkt dit in de praktijk toch lastig. 

Ik wens een ieder echt het beste toe. Ik ben voor nu uitgeschreven op dit onderwerp. Ook al blijven de ontwikkelingen zich nog voordoen, het is nu schaven in de marges. De grootste angels zijn er uit, de juiste weg is nu ingeslagen en bij sommige zaken heb ik me neergelegd. Luctor et emergo (ik worstel en kom boven). Het ga jullie goed.

Ik ben Tessa. Al meer dan 10 jaar stiefmoeder van de kinderen van mijn partner. Eerst om het weekend, naar nu de jongste in huis. Het zijn leuke jongens en het brengt veel gezelligheid. Toch blijft het een zoektocht naar mijn rol in het geheel.

Lees ook de andere blogs van Tessa.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 2 = negen
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.