Menu

Kinderalimentatie en stiefouders

stiefouders kinderalimentatie

stiefouders kinderalimentatie

Wij hebben een paar vragen gekregen over aanpassing van kinderalimentatie als er een stiefouder in het spel komt.

Een van de vragen was:

“Mijn vriend en ik gaan volgend jaar trouwen, nu verdien ik een stuk meer dan mijn vriend en betaalt hij aan zijn ex alimentatie voor zijn dochter. Kan zijn ex vragen om herziening van de hoogte van de alimentatie omdat wij gaan trouwen en mijn inkomen er dus bij komt? Overigens zijn de woonkosten ook gestegen in vergelijking met het moment waarop de alimentatie werd vastgesteld, doordat we een huis hebben gekocht. ”

Kinderalimentatie en stiefouders

We hebben de vraag voorgelegd aan familierecht advocate Linda Küppers van advocatenkantoor Küppers en Co.

“Indien er sprake is van een huwelijk bestaat er een mogelijkheid dat de vraagsteller stiefouder wordt en derhalve alimentatieplichtig wordt.

Het kind moet tot het gezin gaan behoren van vader en zijn (nieuwe echtgenote) zie artikel 1:395 BW. Of een kind tot het gezin behoort wordt ruim geïnterpreteerd. Ook kinderen die buitenshuis worden verzorgd of op kamers wonen behoren tot het gezin. Bovendien is de stiefouder onderhoudsplichtig alleen gedurende het huwelijk met de vader.

Bij een huwelijk is er derhalve sprake van een wijziging van omstandigheden en gaat het inkomen van mevrouw ook meetellen. Dat weten veel mensen niet als ze gaan trouwen! Dit kan inhouden dat de totale behoefte door de twee ouders inclusief de stiefouder gedragen moet worden.

Of wijziging van de woonlasten – na verandering van de richtlijn 1 april van dit jaar – ook een verandering van de omstandigheden met zich meebrengt op basis waarvan de alimentatie kan worden aangepast,moet door middel van jurisprudentie nog worden uitgekristalliseerd.”

Als er meer vragen zijn, laat het ons weten!

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× zeven = 56

Vlog

Rijd jij ook nog wel eens langs het huis van je ex? Loslaten van je boosheid na je scheiding is een hele kunst, heeft ook Roos zelf eLees verder > loslaten na je scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.