Menu

4 tips voor gescheiden ouders: geef je kind het goede voorbeeld

gescheiden ouders

Hoe vaak gebeurt het niet, dat gescheiden ouders opvoeding van hun kinderen niet aan de ex partner toe vertrouwen.  Het is een belangrijke taak van de mediator om aan partijen uit te leggen dat dit gedrag niet leidt tot een werkbare een langdurige oplossing

Het is daarom fijn dat er nu een uitspraak van het gerechtshof is die zich uitspreekt over ouders, die het moeilijk vinden om elkaar los te laten. Dit gaat te vaak ten koste van de kinderen.

De case

Het verhaal en de daaropvolgende uitspraak is als volgt:

Ouders zijn ruim 6 jaar geleden gescheiden, de man heeft inmiddels een nieuwe relatie maar kan zijn ex niet loslaten en hij gebruikt telkens als excuus: “ik wil het zo goed mogelijk voor de kinderen regelen”.

Zijn gedrag laat hier heel andere dingen zien. De ouders vechten al 6 jaar over de kinderen en gaan er geheel aan voorbij, dat hun kinderen daar aan onderdoor gaan. Je ziet dat de kinderen de rol van de ouder op zich nemen. Ze proberen het beide ouders naar de zin te maken en hopen dat het geruzie tussen hun ouders dan eindelijk stopt.

De gescheiden ouders zien niet in dat hun kinderen zich in alle bochten wringen om het hen allebei naar de zin te maken.

In dit geval gaat het zelfs zover dat de kinderen op wisseldagen 2 maaltijden eten, om zo maar niet meer de confrontatie aan te hoeven gaan.

Verder had de oudste zich voorbereid om zich als een lam naar de slachterij te laten brengen: hij zou wel bij vader gaan wonen, waarbij hij zijn gehele vangnet met coach en broertje achter zich liet. De vraag is of hij op termijn zijn broertje nog wel zou zien…

Hier heeft de rechter een stokje voor gestoken en geheel terecht in mijn ogen.

Horen van het kind

Een dergelijke situatie kan leiden tot ouderverstoting en het is daarom te prijzen dat de rechter de moeite heeft genomen om het kind te horen en écht te horen!

Want ouders die met elkaar in een wurggreep zitten, doen dat (jammer genoeg) niet alleen met zijn tweeën! Meestal is in no time de hele buurt/ ‘t schoolplein in twee partijen verdeeld en komen verhalen langs die er wel voor zorgen dat iedereen geforceerd wordt om een kant te kiezen. Het gezin gaat kapot en het allerergste, kinderen worden van elkaar losgescheurd.

Duidelijk signaal naar de gescheiden ouders

Deze rechter heeft een duidelijk signaal afgegeven: we zien het gevaar van ouderverstoting en we willen dit oplossen.

Wat duidelijk is, is dat kinderen nooit knel horen te zitten in een echtscheiding. Ze hoeven niet te horen hoe de ouders slecht spreken over elkaar en ze hoeven niet te kiezen!

Ouders die in een scheiding verwikkeld raken, realiseren zich vaak niet dat hun “beschermend handelen” kan leiden tot ouderverstoting.

Een scheiding is niet het moment om wraak te nemen, een scheiding is het moment om op een eerlijke manier met elkaar een aantal zaken eerlijk te verdelen, waaronder de zorg voor jullie kinderen.

Het is niet voor niets zo, dat wij in een mediation altijd als eerste de zorg voor de kinderen bespreken en er zeker van willen zijn, dat jullie hier harmonie tonen ten aanzien van jullie rol als ouder. Pas als dat staat kijken wij naar jullie rol als scheidende partner en hoe verder de zaken financieel en vermogensrechtelijk worden verdeeld.

Tips aan iedereen die gaat scheiden

Wij hebben daarom aan iedereen die gaat scheiden een aantal belangrijke tips:

  1. Regel je scheiding altijd via mediation: deze manier is vriendelijker dan wanneer je het gevecht aangaat door ieder een eigen advocaat te nemen.
  2. Een scheiding is geen reden voor wraak, een scheiding is een manier om samen als ouders maar gescheiden als partners verder te gaan
  3. Blijf niet hangen in het verleden en kijk vooruit
  4. Geef je kinderen het goede voorbeeld

Max Rens

Scheiden Anno Nu

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ zes = 12




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Vreemdgaan Als je partner vreemdgaat, is de leugen vaak het meest pijnlijke aspect. Daar moet aan gewerkt worden. Bij de KernAanpak kijken we zowel naar de bedrogen partner als naar degene die vreemdging, omdat beiden iets anders nodig hebben om dit te verwerken, of ze nu uit elkaar gaan of samenblijven. Onze aanpak is specifiek Lees verder > Vreemdgaan / Logo Kernaanpak
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.