Menu

Trots op mijzelf en de kinderen, blog van Lo

3 reacties
trots op mezelf

Ik woonde net een jaar in het dorp van mijn ex, toen hij vertelde te willen scheiden vanwege zijn vriendin in hetzelfde dorp. Ik werd overspoeld door allerlei emoties en ik had de zorg om drie pubers. Ik zette dapper lijnen uit, in hoe en wanneer we het de kinderen zouden vertellen.

De nieuwe vriendin

Mijn ex en ik konden in het begin nog afspraken maken en redelijk communiceren met elkaar, dit was direct weg toen hij introk bij zijn vriendin. 

Hoe dan verder? Hoe ga je om met de emoties van de kinderen en jezelf? Hier is geen boek over met richtlijnen. Tevens moeten er veel administratieve-, praktische- en opvoed zaken geregeld worden. Ik zette hulpverlening in, om de chaos in mijn hoofd wat op orde te krijgen.

De kinderen zijn voor mij altijd het belangrijkste geweest, maar hoe combineer je dat nu met je eigen emoties? Verhuizen naar een ander dorp wilde ik niet om de kinderen, dat betekent dat ik met vele zaken steeds geconfronteerd zou worden.

Snel kennis gemaakt

Ik heb snel kennis gemaakt met de vriendin van mijn ex. Ik wilde voorkomen dat ik haar onverwachts tegen zou komen en ik wilde een goed voorbeeld geven naar mijn kinderen. Mijn ex zou snel bij zijn vriendin intrekken en hiermee hoopte ik dat het gemoedelijker zou lopen voor de kinderen. De kinderen volgden mijn voorbeeld en maakten kennis met haar. 

Emoties van de kinderen

De eerste tijd na het nieuws van de scheiding worstelden alle drie mijn kinderen met hun emoties. De oudste en jongste lijken het meeste op elkaar en beiden hadden het erg moeilijk. Ze zagen hun vader om het weekend, maar wilden weinig met zijn vriendin en haar kinderen van doen hebben.

De middelste stond er open in, dat had ook te maken met dat ze bij één van haar kinderen in de klas kwam. De andere zou ze in de sporthal tegen komen. De middelste kreeg later meer problemen met haar vader. Ze vindt dat hij zijn vriendin boven hen kiest, dat hij haar regels overneemt en afspraken niet na komt. Ze vindt dat haar vader is veranderd en dit geheel doet veel met haar vertrouwen.

Veranderingen door scheiding

Ik ben door de scheiding ook veranderd, ook in de opvoeding van de kinderen. Ik bespreek veel met ze, leg keuzes uit en het is minder ‘moeten’ thuis. Daarover krijg ik van de kinderen terug dat ze het fijn vinden, dat ik open ben in de opvoeding en als ik het moeilijk vind ze hen dit ook vertel. Dat waarderen ze.

Ik merk dat de kinderen ook een openheid naar mij hebben. Of ze die ook hebben naar hun vader weet ik niet. Hij begrijpt niet dat de kinderen het moeilijk vinden dat ze naast de scheiding, hun vader met iemand moeten delen waar zij niet voor hebben gekozen.

Waar mijn middelste mee worstelt met haar vader, herken ik goed in hoe mijn ex met mij is omgegaan. Als de kinderen worstelen met zaken die gericht zijn op hun vader, dan luister ik waar ze die behoefte hebben. Ik geef hen ook aan dat als ze er iets mee willen ze het kunnen bespreken met hun vader. Ik heb ze ook geadviseerd om met een onafhankelijk iemand te praten en dat ze vooral met elkaar moeten blijven praten.

Het was voor mij belangrijk om zaken in/rond het huis te veranderen en het zo meer mijn/ons eigen te maken. Ik heb dit besproken met de kinderen en samen hebben we nagedacht over wat te veranderen en wanneer. Dit was voor allen een mooi, emotioneel en goed proces. We zijn ook hierdoor dichter tot elkaar gekomen en we vormen bij mij thuis met elkaar een warm en open gezin. Ik ben trots op mijn kinderen en mijzelf hoe we dit met elkaar bereikt hebben. 

Lo (44) schrijft wat ze heeft meegemaakt. Na 20 jaar samen te zijn, waarvan 18 jaar getrouwd, is ze nu 6 maand gescheiden en 12 maand uit elkaar met haar ex. Ze is moeder van drie pubers, woonachtig in een klein dorp, werkzaam in het onderwijs.

Lees ook de andere blogs van Lo.

REACTIES

Deborah - 1 dec 2021

Wat een prachtig, dapper, sterk maar bovenal respectvol verhaal. Bewondering dat is wat ik overhou na het lezen van je mail. Ik wens je een mooi liefdevol leven met je prachtige Kids. Gr. Deborah

Profielfoto van Phil

Phil - 8 dec 2021

Ik kan me alleen maar aansluiten bij de woorden van Deborah. Ontzettend knap van je. Groeten, Phil

Lo - 10 dec 2021

Dankjewel beiden. Terugkijkend zie ik dat ook, tijdens niet. Er zijn ook vele vervelende discussies geweest, teleurstellingen over en weer. Als ik nu een jaar verder kijk, dan gaan de kinderen er goed mee om en daar ben ik blij om.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ vijf = 14
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.