Menu

Uit elkaar en woning niet verkocht?

huis kan niet verkocht worden na de scheiding

huis kan niet verkocht worden na de scheidingUit elkaar en woning niet verkocht? Let op de fiscale gevolgen!

Een groot probleem waar wij als familierechtadvocaten/mediators in de huidige tijd tegen aan lopen is een onverkoopbare echtelijke woning bij een scheiding. Waar moet je dan op letten als je toch uit elkaar bent gegaan en de ene partner in de woning is achtergebleven?

Als je allebei voor de helft eigenaar van de woning bent -wat in ieder geval zo is als je gewoon in gemeenschap van goederen was getrouwd- dan kon je de hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld voor een groter deel opvoeren bij de partner die het hoogste inkomen heeft. Dit geeft een hogere belastingaftrek. Dit kan nog in het jaar dat je uit elkaar gaat zolang je maar voor fiscaal partnerschap kiest.

Maar wat doe je het jaar daarna? Je mag dan niet meer voor fiscaal partnerschap kiezen.

Stel dat de vrouw in de woning blijft wonen en de man vertrekt. Gehuwden kunnen dan het deel dat de man voor meer dan 50% van de hypotheekrente betaalt opvoeren als alimentatie. Alimentatie betalen aan je ex-partner is aftrekbaar. De alimentatiebetaler kan op deze manier nog maximaal 2 jaar de hypotheekrente als vorm van alimentatie aftrekken. De man moet wel zijn of haar deel van het eigenwoningforfait aangeven bij de Belastingdienst en de vrouw zal de woning als hoofdverblijf moeten blijven gebruiken.

Maar let op: Na 2 jaar kan dit dus niet meer! De man en de vrouw kunnen alleen nog allebei 50% van de hypotheekrenteaftrek opvoeren. Dit houdt in dat als de man bijvoorbeeld 100% betaalt, hij maar voor 50% aftrek krijgt.

Dit geldt in beginsel niet voor samenwoners! Een oplossing zou kunnen zijn dat samenwoners een alimentatieplicht opnemen in een convenant als ze besluiten uit elkaar te gaan.

Janneke Mulder

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 3 = twee
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Bij het opstellen van het ouderschapsplan komen er een heleboel situaties aan de orde. Situaties die zich vaak in de toekomst afspelen, want het ouderschapsplan wordt natuurlijk opgesteld voor de toekomst. Jullie kinderen worden ouder dus daar kun je op vooruit lopen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat jullie zelf ook ouder worden Lees verder > begrafenis Opa of oma ana de scheiding
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.