Menu

Van Crisis naar Kans

van relatiecrisis naar persoonlijke ontwikkeling

“Persoonlijke en relationele crisissen zie ik als een uitnodiging voor innerlijke groei.”

Van relatiecrisis naar persoonlijke ontwikkeling

Wanneer jullie voor de keuze staan om samen te blijven of te scheiden, brengt dit vaak veel twijfel, onzekerheid en angst met zich mee. Ongetwijfeld zijn beide opties al meerdere keren zorgvuldig overwogen en besproken. En mogelijk zijn jullie vaak van gedachten veranderd. Deze periode kan voelen als een stagnatie. Alsof jullie relatie vaststaat. Jullie staan op een kruispunt. Of jullie nu linksaf of rechtsaf slaan, beide wegen nodigen uit om met jezelf aan de slag te gaan.

Ik zie stagnatie als een uitnodiging voor persoonlijke groei. Ondanks dat jullie waarschijnlijk graag weer in beweging willen komen, is het nu belangrijk om een pauze in te lassen. Wanneer emoties hoog oplopen, kunnen grote levensbeslissingen niet genomen worden. Van relatiecrisis naar persoonlijke ontwikkeling.

Alles wat in de relatie niet werkte, komt in een scheiding uitvergroot op tafel. Op het moment dat een van de twee uit wil stappen, verschuift de loyaliteit in jullie relatie. Van samen tegen de rest van de wereld, naar ieder voor zich. Dit kan een intens gevoel van interne onveiligheid met zich meebrengen. Je weet even niet meer waar je staat. Ook het beeld dat je van jezelf en van de toekomst had veranderd. Gevoelens van schaamte, schuld en onzekerheid spelen mee. Het lukt dan niet meer vanuit neutraliteit te kijken. 

Een (relatie) coach-traject kan dan helpen om stap voor stap weer beweging terug te brengen in dit proces. Hierdoor ontstaat een nieuw perspectief op de relatie en de toekomst. Zowel samen als individueel onderzoeken wat zich op een diepere laag afspeelt.

In verbinding met jezelf

Een relatie is nooit gestart met het idee om ooit weer uit elkaar te gaan. Tijdens dit proces kun je je behoorlijk eenzaam voelen. Het raakt diepe thema’s van onveiligheid. Zowel degene die het besluit heeft genomen als de partner. Het is dan lastig om nog de verbinding met elkaar te maken. Het herstellen van die verbinding begint dan ook bij jezelf. Ben je bereid om in de spiegel te kijken? 

Welke deuken zijn er bij jou ontstaan en welke bagage neem jij mee vanuit je jeugd? Op wat voor manier hebben die invloed op jullie relatie. Als je niet op zoek gaat naar antwoorden is de kans groot dat je in je volgende relatie weer tegen precies dezelfde problemen aanloopt. Je neemt jezelf immers steeds weer mee. Inclusief je negatieve overtuigingen, belemmeringen en overlevingsmechanisme.

Innerlijk werk en onderzoeken naar oa:

– welke patronen worden er zichtbaar

– zijn er loyaliteitsverstrikkingen vanuit mijn familiesysteem

– welke “bevroren” emoties worden bloot gelegd

– welke overlevingsmechanisme zijn er ontstaan

– sta ik op mijn plek in het familiesysteem

Een familieopstelling kan een hulpmiddel zijn om patronen snel inzichtelijk te maken en het ontwikkelingsproces te versnellen. 

Wanneer je gaat begrijpen wat er in jouw diepere laag speelt, ga je ook herkennen en kun je uiteindelijk onderscheiden vanuit welke positie je reageert. Reageer je vanuit je innerlijke onveilige positie “het gewonde kind” of ben je instaat jezelf emotioneel te reguleren en te reageren vanuit je innerlijk veilige positie “de autonoom volwassen”. 

Rimpeleffect

Hoe zorg je ervoor dat de negatieve gevolgen van een relatiecrisis en/of scheiding voor kinderen zoveel mogelijk wordt beperkt? Hoewel iedere ouder de intentie heeft het belang van de kinderen voorop te stellen, kan dit in de praktijk lastig zijn wanneer persoonlijke thema’s meespelen. 

Deze kwetsbare situatie aanpakken als persoonlijk ontwikkelingsproces, daar is moed voor nodig. Uit ervaring weet ik dat je hiermee niet alleen jezelf een groot cadeau doet. Ook je kinderen zullen je dankbaar zijn. Hoe meer jij jezelf “bevrijdt” van oude thema’s, des te minder belast je jullie kinderen. In een relatiecrisis of scheiding hebben kinderen uit loyaliteit al snel de neiging voor papa of mama te gaan zorgen wanneer ze voelen dat ouders het zelf even niet kunnen. Door innerlijk werk zorg je ervoor dat je als ouder emotioneel beschikbaar blijft voor je kinderen. Juist tijdens deze ook voor hun onzekere periode een krachtig voorbeeld. 

Helaas weet ik uit eigen ervaring hoe heftig een scheiding kan zijn. De scheiding opende ook voor mij een intensief proces van persoonlijke ontwikkeling. Ik kon niet anders dan in de spiegel kijken. Ondanks dat ik tijdens die periode mij regelmatig afvroeg hoe ik in deze situatie was beland, kijk ik er nu met dankbaarheid op terug. Mijn toekomstbeeld van het gezin had ik los te laten, maar ik vond mijzelf ervoor terug.

Als systemisch relatiecoach, scheidingsadviseur en mediator begeleid ik stellen door het hele scheidingsproces. Zowel wanneer jullie willen onderzoeken of de relatie nog een kans heeft, als wanneer het besluit al genomen is. 

Heb je een vraag voor mij of wil je een vrijblijvend informatiegesprek plannen? Voel je welkom om contact op te nemen via onderstaande gegevens.

Claudia Cornelissen

Inverbinding-uitelkaar.nl

claudia@inverbinding-uitelkaar.nl

076-2050981

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vijf + 3 =




Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wil weten over alimentatie Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

6-8 wekenprogramma van de KernAanpak Bij de KernAanpak hanteren we een andere benadering dan reguliere relatietherapie of mediation. Wanneer één partner uit elkaar wil en de ander niet, drukken wij eerst op de pauzeknop. In de eerste 6-8 weken bespreken we geen scheiding en bieden we geen relatietherapie. We onderzoeken de bijdrage van beide partners Lees verder >
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.