Menu

Verder met je leven na je scheiding, maar hoe?

begrijpend scheiden

In de Dikke van Dale staat – begrijpen – omschreven als: Met het verstand bevatten en doorzien. Het met het verstand bevatten van waar je in hemelsnaam in verzeild bent geraakt, en het doorzien van patronen en oorzaken die daartoe hebben geleid, het gaan begrijpen van een nieuw perspectief.

Scheiden is heftig, de situatie overmeestert jou en het gezin dat ooit was. Je wilt graag door met jouw leven, de chaos achterlaten… maar hoe?

Scheiden is: begrijpen van wat ooit was

Alvorens je door kunt met het oppakken van jouw nieuwe leven raad ik altijd aan om eerst stil te staan bij wat ooit was. Het huwelijksverleden maakt namelijk wie jij bent in relatie tot jouw kinderen en jouw ex-partner en hoe jij reageert op wat komen gaat. Omdat geen scheiding of mens hetzelfde is, is het goed om aandacht te geven aan jouw individuele verhaal. Hoe zag jouw huwelijk of relatie eruit?

Deze confrontatie is pijnlijk… En hierover zijn boeken vol geschreven die je kunt naslaan, klopt! Maar beschrijven die boeken jouw specifieke geval? Of jouw ex partner zoals hij echt is? Vaak vind je steun voor jouw verdriet of een bekrachtiging van jouw gelijk, dit zijn mijns inziens zalfjes voor het moment.

Samen teruggaan naar het begin van de relatie toen het nog leuk en gezellig was, toen jullie beiden nog veiligheid vonden bij elkaar en er gecommuniceerd werd. Het moment voor alle ellende begon. Hoe zag jullie onderlinge verhouding er destijds uit en wat was het moment dat daar beweging in is gekomen?

Allemaal vragen die belangrijk zijn om een antwoord op te vinden. Het inzichtelijk krijgen van het ontstaan van het moment waarop – wat ooit was niet meer is wat het was – Vaak houden mensen hier alleen een gevoel aan over, aan dit gevoel help ik jou betekenis te geven en het moment – en de daarop volgende reacties – te gaan begrijpen. Zowel vanuit jouw perspectief als vanuit het perspectief van de vader of moeder van jouw kinderen. Begrijpen gaat ook over begrip krijgen voor de situatie en de andere ouder.

Scheiden is: begrijpen van de chaos

Een scheiding heeft een enorme impact op het leven van alle betrokkene. En iedereen die jij lief hebt (of had) reageert vervolgens anders op alle veranderingen. En dat mag! Laat het gebeuren, maar richt je op de eigen emoties. Hoe en waarom reageer jij op de manier dat jij reageert?

Een breuk beïnvloedt het ouder zijn, het dagelijks functioneren en de prestaties op het werk. Voorstelbaar hoor, want  – wat ooit was is niet meer – en dan wordt je leven ook nog even overhoop gegooid, een chaos! Van belang is om jouw gevoelens van het moment te leren herleiden en te begrijpen, want begrijpen zorgt voor overzicht, helpt kaderen en geeft rust. Deze rust helpt jou om je te herpositioneren ten opzichte van de andere ouder en beter te kunnen reageren op zijn/haar emoties en gedrag.

Essentieel is om te weten dat het niet gaat om goed/fout, niet belangrijk! Het gaat om hoe nu verder met een groter doel voor ogen, structureel resultaat. Rust ontstaat als jij naast jezelf ook het gedrag van de andere ouder leert begrijpen. Zodra jij hier toe in staat bent heb jij de kracht om conflicten te helpen voorkomen en om jouw leven niet langer te laten beheersen door de scheiding.

Scheiden is: begrijpen van de toekomst

Bij scheidingssituaties komt het vaak voor dat één van beide ouders niet openstaat voor een gezamenlijk hulptraject wanneer er sprake is van een scheiding met strijd of slechte communicatie. Jammer, maar niet het einde, want jij kunt zelf leren hoe aan de nieuwe ouderrelatie met de vader of moeder van jouw kinderen te werken. Uiteindelijk heb jij nu jouw nieuwe leven en zal jij hier als individu een weg in moeten vinden.

Scheiden kun je dus heel goed alleen doen, al dan niet met hulp. Wanneer jij graag de scheiding achter je wilt laten, gelukkig wilt worden en er 100% voor de kinderen kunnen zijn dan is dat mogelijk!

De vraag is, welk leven zie jij voor je? Nu jij begrijpt waar jouw gevoelens vandaan komen, en waarom jij reageert zoals jij reageert kun jij je richten op de toekomst! Jij kunt je 100% in het belang van de kinderen opstellen en dat geeft jou Trots! Die negatieve bril heb jij afgezet en jij bent klaar voor jouw nieuwe perspectief. Het is tijd om te gaan begrijpen wat de scheiding jou heeft opgeleverd en wat jij jezelf gunt.

Wellicht dient er zich een nieuwe relatie aan! Wat mooi als jij je weer opnieuw aan iemand wilt en kunt verbinden, maar weet jij ook wat dit te weeg brengt bij de kinderen? En hoe jij jouw nieuwe partner het best kunt introduceren? Allemaal vragen, en inderdaad ook hierbij gaat het om…. Begrijpen. Want scheiden is begrijpen!

Danny van Rees

Succesvol Scheiden Nederland

Lees ook de andere blogs van Succesvol Scheiden Nederland.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 8 = een
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.