Als het partijen lukt om tot afspraken te komen over de gevolgen van de echtscheiding en deze afspraken zijn neergelegd in een echtscheidingsconvenant, dienen deze afspraken vervolgens te worden geëffectueerd. De tenaamstelling van bankrekeningen dient te worden gewijzigd, bankrekeningen moeten worden opgeheven, onroerende zaken moeten notarieel worden geleverd, e.d.
Pensioen verevening
Maar hoe zit het nu met (ouderdoms)pensioenaanspraken? Tenzij partijen bij huwelijksvoorwaarden, danwel in een echtscheidingsconvenant afwijkende afspraken hebben gemaakt, geldt automatisch de standaardregeling van de Wet Verevening Pensioenrechten bij scheiding.
Dat betekent dat partijen over en weer recht hebben op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraken.
Formulier pensioenuitvoerders binnen 2 jaar
Na echtscheiding dienen de ex-echtelieden middels een standaardformulier de pensioenuitvoerder(s) van de ander in kennis te stellen van het feit dat zij van echt zijn gescheiden en dat de pensioenen moeten worden verevend ingevolge voornoemde standaardregel.
Partijen dienen ervoor zorg te dragen dat zij de pensioenuitvoerder(s) binnen 2 jaar na datum echtscheiding hebben ingelicht.
Eén of twee handtekeningen op formulier?
Indien partijen niet zijn afgeweken van voornoemde standaardregel, behoeft het desbetreffende formulier niet door beide ex-echtgenoten te worden ondertekend. De handtekening van één van partijen is voldoende.
Slechts indien partijen zijn afgeweken van de standaardregeling, is voor effectuering de handtekening van beide ex-echtelieden vereist.
Francesco van der Linden,
Lees ook de andere blogs van ScheerSanders Advocaten.
REAGEER OP DEZE BLOG