Menu

‘Lieve papa en mama, vergeet nooit dat ik een kind van jullie allebei ben’

kind gescheiden ouders

Kinderen zijn vaak de dupe bij een scheiding. Jos Aalders (65) is voormalig Kinderombudsman en zet zich nog altijd in voor de rechten van het kind. Zijn open brief aan alle gescheiden ouders, geschreven vanuit het oogpunt van een kind, ging binnen korte tijd viraal.

Lieve papa en mama,

Vergeet nooit dat ik een kind van jullie beiden ben. Dus ontvoer mij niet. Ontouder mij niet. Trek mij niet mee in jullie strijd. Ik vroeg niet om het leven. Jullie hebben mij dat gegeven. Jullie waren gelukkig en ik was een wens.

VERZORGENDE OUDER

Dus zorg beiden dat ik vrolijk kan blijven huppelen tussen jullie in. Maar ook naar mijn grootouders en familie. Ik heb nu helaas één verzorgende ouder waar ik hoofdzakelijk woon. Maar ik heb de niet-verzorgende ouder ook lief en nodig.

Vraag me niet wie van jullie ik liever mag. Ik houd evenveel van jullie beiden. Maak de ander niet slecht tegenover mij. Want dat doet pijn, heel veel pijn. Help mij om ook contact te houden met de ouder waar ik niet verblijf.

TELEFOONNUMMER

Draai voor mij het telefoonnummer of schrijf het adres op een papiertje. Help mij om met Kerstmis, verjaardagen of op andere feestdagen een mooi geschenk te maken of te kopen.

Maak van mijn foto’s altijd een afdruk voor de ander. En blijf altijd met elkaar praten als volwassen, verstandige mensen. Maar praat en gebruik mij niet als boodschapper tussen jullie beiden.

CONSEQUENT

In het bijzonder niet voor boodschappen waar ik of jullie treurig van worden. Wees en doe niet treurig als ik naar de ander ga. Het liefst zou ik voor altijd bij jullie allebei zijn, maar ook ik kan mij niet in tweeën delen omdat onze familie uit elkaar is gegaan.

Maak nooit plannen voor de tijd die ik bij de ander doorbreng. Een deel van mijn tijd is voor mijn moeder en mij. Een deel van mijn tijd is voor mijn vader en mij. Houd je daar ook consequent aan.

ALS EEN PAKKETJE

Wees ook nooit boos of teleurgesteld als ik bij de ander ben en mij niet bij je meld. Ik heb nu toch twee verblijfplaatsen. Die moet ik goed uit elkaar houden anders weet ik het straks helemaal niet meer.

Zet mij niet als een pakketje bij de ander voor de deur af. Roep de ander even binnen, praat en maak afspraken over hoe jullie mijn moeilijke leven makkelijker kunnen maken.

GEEN RUZIE

Als ik opgehaald of gebracht word, geeft het korte momenten dat ik jullie beiden zie. Maak het niet stuk door daar ruzie over te gaan maken.

Laat mij van school of bij kennissen ophalen als jullie elkaars blik eens niet kunnen verdragen. Maak geen ruzie waar ik bij ben. Wees alsjeblief vriendelijk zoals jullie dat bij anderen zijn en van mij verlangen.

MIJN VRIENDEN

Vertel mij niets van zaken die ik toch niet begrijp. Praat daarover met andere volwassenen maar niet met mij. Laat mij mijn vrienden naar jullie allebei meebrengen. Ik wens dat mijn vrienden mijn vader en moeder leren kennen en ze lief vinden.

Wees eerlijk tegen elkaar over het geld. Ik wil niet dat de een veel heeft en de ander te weinig. Het moet jullie beiden zo goed gaan dat ik het bij jullie beiden even goed heb en mij op mijn gemak voel.

En probeer mij niet te verwennen om de ander jaloers te maken, zoveel snoep als dat ik jullie liefheb, kan ik namelijk niet eten. Ik wil gewoon van jullie beiden blijven houden.

Vertel het mij eerlijk als er eens geen geld is. Voor mij is tijd belangrijker dan geld. Aan een leuk gemeenzaam spel heb ik meer dan aan nieuw speelgoed.

SLAAPKAMER

Maak geen extra toestanden om mij. Het hoeft niet altijd wat nieuws of duurs te zijn als jullie wat met mij ondernemen. Het mooiste is voor mij als wij samen vrolijk kunnen zijn en kunnen spelen in alle rust.

Laat mijn leven zoveel mogelijk zoals het voor de scheiding was. Dat begint bij mijn slaapkamer en stopt met de kleine dingen die ik helemaal alleen voor vader of moeder gemaakt heb.

GROOTOUDERS

Wees ook lief tegen de andere grootouders ook al gingen ze bij de scheiding niet achter je staan. Jullie zouden toch ook achter mij staan als het slecht met mij ging? Ik wil namelijk niet ook nog mijn grootouders moeten verliezen.

Wees eerlijk tegen de nieuwe partner die een van jullie heeft of gaat krijgen. Want met deze partners moet ik het ook goed kunnen vinden. Dat kan ik beter als jullie elkaar niet jaloers gaan begluren.

BLIJF OPTIMISTISCH

Het zou voor mij ook beter zijn als jullie allebei iemand vinden om ook weer lief te hebben. Dan zijn jullie tenminste niet meer boos op elkaar. Blijf optimistisch, jullie huwelijk hebben jullie niet kunnen redden, maar laat ons tenminste de tijd hierna goed door komen.

Was ik niet jullie grote wens? Was ik niet uit liefde geboren? Laat mij nu dan niet de dupe worden. Laat al mijn vragen en wensen eens aan jullie voorbijgaan. Misschien praten jullie er met elkaar over. Maak dan geen ruzie.

Gebruik mijn vragen en wensen niet daarvoor om de andere de schuld te geven hoe slecht hij of zij was. Als jullie dat wel doen hebben jullie niet begrepen hoe het met mij gaat en wat ik nodig heb om mij lekker te voelen!

 

Bron: vrouw.nl

 

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− drie = 1
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.