In onze gratis vragenrubriek kregen wij de volgende vraag van een gescheiden moeder van wie het kind onder toezicht is gesteld.
Volgende week heb ik een gesprek met de gezinsvoogd en mijn ex partner. De voogd zei dat ik tegen mijn zoon moet zeggen dat ik niet meer voor hem kan zorgen maar ik sta hier niet achter. Ik voel me niet gehoord door de gezinsvoogd en weet niet meer wat ik moet doen. Kunnen jullie me advies geven hierin?
We hebben haar verwezen naar de Stichting Advies- Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ), waar zij om een vertrouwenspersoon kan vragen. We geven je graag wat meer informatie over het AKJ.
Vertrouwenspersoon van het AKJ
Ouders en kinderen die met de jeugdhulp te maken krijgen, zijn daarvan afhankelijk. Dat maakt het soms lastig om zaken te bespreken die hen dwars zitten. Want het is nou eenmaal zo dat er ook wel eens iets fout gaat. Of dat de meningen verschillen. Als er zaken in de hulpverlening niet goed lopen, kan de vertrouwenspersoon daarbij helpen. Niet door het zelf op te lossen, maar door samen met het kind, de jongere of de ouder de oplossing te vinden.
Wat doet een vertrouwenspersoon?
Het is belangrijk dat instellingen horen wat hun cliënten dwars zit. De vertrouwenspersoon is de brug tussen die mensen en de instelling(en). Als er dingen die niet goed lopen in de hulpverlening is de vertrouwenspersoon er om de zaak weer in beweging te krijgen. Altijd samen met het kind, de jongere of de ouder/verzorger. Samen met hen zoekt de vertrouwenspersoon uit wat er aan de hand is.
Als er dingen moeten veranderen, ondersteunt de vertrouwenspersoon bij de stappen die daarvoor nodig zijn. Van hulp bij klachtbrieven of e-mails schrijven, tot ondersteuning bij klachtgesprekken. Ook legt de vertrouwenspersoon uit wat de rechten en plichten zijn.
Vertrouwelijk
Een vertrouwenspersoon zal wat je vertelt nooit openbaar maken. Behalve wanneer er iets verteld wordt dat gevaarlijk is voor jou of de mensen om je heen. Dat bespreekt de vertrouwenspersoon altijd eerst met jou. Er gebeurt niets buiten jou om. De vertrouwenspersoon houdt zich aan de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld en aan het protocol kindermishandeling.
Onafhankelijk
De vertrouwenspersoon is onafhankelijk, dus hij of zij werkt niet voor de instelling. Wie met jeugdhulp te maken heeft, mag de vertrouwenspersoon altijd bellen voor een afspraak.
Bron: AKJ
Heb jij ervaring met een vertrouwenspersoon? We horen het graag!
Fien - 28 jan 2020
Vooral de ervaring dat de dame van AKJ (zorgbelang brabant) óók een overvolle case load heeft en dus nauwelijks tot niet reageert
Inez - 19 feb 2020
Dat " niet " voor een kind kunnen zorgen is een standaard jeugdzorg term en kan me er alles bij voorstellen dat je dat niet tegen je zoon gaat vertellen. Hij zou alle vertrouwen verliezen. Tip: neem een goede advocaat in de arm die kijkt of die voogd zijn/ haar werk goed doet. AKJ doet niets.