Menu

10 geboden van het kind van gescheiden ouders, Deel 2

kind van gescheiden ouders

kind van gescheiden oudersDe vorige keer had ik het over mijn relatie en mijn gescheiden ouders. Dit doe ik na lang aarzelen of dit het juiste is. Maar omdat het mijn handelen zo veel beïnvloed heeft, werd het wel tijd om dit eens te doen. Dit is de meest ongemakkelijke blog die ik schrijf. Maar geeft wel wat inzicht in hoe mijn drive voor de kinderen tot stand gekomen is.

De 10 geboden van het kind van gescheiden ouders, deel 2

6. Doe nooit wat onkuisheid is.
Ik weet niet 1-2-3 hoe kuis of onkuis mijn ouders geweest zijn. Wel was mijn moeder ziekelijk jaloers dat mijn vader een nieuwe stabiele relatie had. Dat ze zelf menige scharrel had daar natuurlijk niets mee te maken. Dat die scharrels tot vervelende verdwijningen van huisdieren leidden en soms tot een tekort aan voedsel voor -ons – de kinderen, maakt dan niet uit. Daarom was ik heel voorzichtig bij mijn kinderen. P-te-p en ik hebben de eerste anderhalf jaar als twee gezinnen in één huis samengewoond. Financieel blijven we separaat van elkaar opereren. Maar geen van mijn kinderen zal het aan iets mankeren. Mijn geluk staat niet hoger, dan dat van de kinderen. Al is het ook goed voor ze om te zien dat een tweede kans wel bestaat.

7. Vlucht het stelen en bedriegen.
Mijn vader ging weg met al het geld en liet alle bankrekeningen maximaal rood staan. Mijn moeder nam het spaargeld, dat mijn oma voor mij spaarde, op als een soort tegemoetkoming in de zorgkosten. Mijn vader heeft nooit willen meebetalen aan mijn studie. Vanaf mijn 15de stopte mijn moeder daar ook steeds meer mee. Het heeft mijn toekomstbeeld vast gezet. Dus het is niet alleen maar slecht. Maar mijn kinderen mogen kinderen blijven. Een studie zal ik voor ze betalen. Maar een eigen bijdrage om het niet al te vrijblijvend te maken zit er ook wel in. Het heeft mij namelijk wel gemotiveerd om een diploma te halen. Ik kom niet aan de bezittingen van de kinderen. Mijn kinderen hebben al spaargeld en zijn rijker dan ik ben. Het was wel erg vervelend dat de gemeente aan het spaargeld probeerde te komen onder het mom van de bijstand. De bijstand van mijn ex was daarmee een directe bedreiging voor de toekomst van mijn kinderen. Gelukkig staat het geld geblokkeerd totdat ze het nodig hebben voor een woning of studie.

8. Ook de achterklap en ’t liegen.
Als er twee goed kunnen liegen, dan zijn het mijn ouders wel. Hun verhalen zijn zo eenzijdig en leggen de schuld 110% bij de ander. Geen enkele zelfreflectie op het eigen aandeel in het mislukken van het huwelijk. Alles om hun eigen straatje schoon te vegen. En tegen vele omstanders en hulpverleners werd hard gevochten met woorden, zonder de waarheid overeind te houden. Dit heeft voor mij veel problemen veroorzaakt. Mensen verwarden me blijkbaar met mijn moeder. In een scheiding – dus ook mijn scheiding – verliest de waarheid snel aan waarde. Ikzelf heb daar niet aan mee gedaan. Mijn kinderen hoeven niet te horen hoe goed of slecht hun moeder is. De nuance die we als volwassenen aanbrengen, gaat niet lukken voor de kleinsten onder ons. Kinderen hebben recht op een band met vader en moeder. Achterklap maakt dat moeilijk en ik doe daar niet aan mee.

9. Wees steeds kuis in uw gemoed.
Dat mijn moeder graag mooi weer speelde, mag je gerust aannemen. Maar weinig mensen trapten daar voor een langere periode in. Mensen die het na verloop van tijd oneens werden met mijn moeder, die moesten bestreden worden. Een scheiding doet dat met mensen. Ook ik heb gemerkt dat vrienden opeens minder vriendelijk zijn, nadat bekend geworden is dat ik ging scheiden. Het is jammer dat de kinderen daar soms aan blootgesteld worden. Ik kan daar helaas weinig aan doen.

10. En begeer nooit iemands goed.
Mijn vader maakte er een religie van om mijn moeder niets te gunnen. Zelfs een bijdrage aan zijn kinderen kon wellicht toch bij mijn moeder terecht komen, dus dat was onbespreekbaar. Het kwam ook niet bij hem op om iets opzij te zetten om later aan me te geven (al was het 1 euro). Volgens mijn moeder had mijn vader alles en wij niets. Dit was de eerste periode zeker waar, maar niet al die jaren daarna. Eigen keuzes gaan dan een grotere rol spelen. Mijn moeder had een enorme drive om te vertellen hoe goed mijn vader het geregeld had. Wel de lusten en niet de lasten was haar betoog. Ik ben overtuigd dat dit met zijn nieuwe start te maken had. Een nieuwe start die zij niet kon maken, doordat ze vier kinderen had. Een keuze die ze duidelijk niet had willen maken. En toen het goed ging met me, wilde ze daar wel graag een graantje van mee pikken. Erg jammer allemaal.

Als afronding op deze tweeluik wil ik iets zeggen over de vele complimenten die ik krijg over hoe mijn ex en ik de zaken regelen en uitvoeren. Hoewel aardig bedoeld heb ik er twee gevoelens bij. Tevredenheid over de situatie die ik mede geschapen heb. Maar ook een intens verdriet en boosheid over hoe het bij mij vergaan is. Maar de belangrijkste les die ik wil geven is dat mijn beide ouders de meeste kinderen en kleinkinderen nu niet meer zien. Ze missen in hun eigen gezin, dat wat ze de anderen niet gunnen. Erg jammer en pijnlijk, maar niet langer mijn probleem.

Deel 1 van de 10 geboden van een kind van gescheiden ouders is twee weken geleden gepubliceerd. Lees hier de vorige blog: De wereld van kinderen van gescheiden ouders.

Daniel is een paar jaar geleden gescheiden. Hij blogt twee wekelijks over zijn leven als gescheiden vader. Sinds kort heeft Daniel een vriendin en woont hij samen met haar en haar kinderen. Het boek over het eerste jaar is 10 april verschenen en verkrijgbaar bij de betere boekhandel.

REAGEER OP DEZE BLOG

Laat ook van je horen!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht + = 9
Veel gelezen blogs

Scheiden en nu? Je scheiding aanvragen, hoe doe je dat? Alles wat je wilt weten over alimentatie na je scheiding Partneralimentatie gaat van twaalf naar vijf jaar Alles over partneralimentatie Alles over kinderalimentatie Kinderalimentatie en de nieuwe partner; hier moet je op letten! Alimentatie berekenen 13 tips voor gescheiden ouders 5 super tips voor het opstellen van het ouderschapsplan Co ouderschap, wat houdt dat precies in? Rechten van vader bij de omgangsregeling Toestemmingsformulier om te reizen met kind na scheiding Echtscheiding en hechting bij baby’s en peuters Verwerking van je scheiding Zo heb ik de eenzaamheid na de scheiding overwonnen Wat is een vechtscheiding nou eigenlijk? Wanneer mag ik weer moeder zijn? Frances blogt over ouderverstoting Narcisme in je relatie: herken de 3 fases Gaslighting en narcisme. Hoe ga je daar het beste mee om? Wat doet een mediator nou eigenlijk? Rechten van het kind (12-18 jaar) bij de scheiding Wat is narcisme?

Vlog

Hoe ga je verder met de opvoeding van je kinderen als je bent gescheiden? Zeker als je ieder een andere opvoedstijl hebt. Zoek de verbinding met elkaar want je wil allebei het beste voor je kinderen. Bekijk de vlog van Roos Boer, zij bespreekt hoe je met de verschillen in opvoedstijl kan omgaan. Kijk hier voor Lees verder > samen opvoeden gescheiden
Hoi, ik ben Annelies Hulsker en ik nodig je uit om lid te worden van onze Community om in contact te komen met andere ervarensdeskundigen.
Hoi, ik ben Elske Damen, wij willen je helpen om de periode tijdens en na je scheiding net wat makkelijker te maken, ik wens je veel plezier op deze site.